Ram Nedir?

Ram Nedir?

Ram, sadece bilgisayar türlerinin değil, aynı zamanda tabletlerin, oyun konsollarının ve akıllı telefonlarının da önemli bir bileşenidir. Ram bellek olmadan herhangi bir sistem üzerinde yapılacak olan işlemler, daha fazla yavaş olmaktadır.

Hatta ram belleğiniz yeterli değilse kullandığınız program ya da açtığınız herhangi bir oyun aşırı yavaş işleyecek veya hiç açılmayacaktır. Şu anda yakın gelecekte bilgisayarın ihtiyaç duyacağı tüm bilgiler belirli bir süre depolayan, aşırı hızlı bir bellektir diyebiliriz. Ram bellek, bilgisayarınızın kısa süre içinde ihtiyacı olacağını düşündüğü verileri ya da belgeleri depoladığı ve ihtiyaç duyulduğu anda hızlı bir şekilde bu bilgileri okuyan donanımdır. Bellek olduğunu söylemiş olsak da bilgisayardaki diğer bir donanım parçası olan ve uzun süreli depolama sağlayan hard diskten tamamıyla farklı.

Ram Ne Demek?

Ram kelimesini anlamak için önce bu kelimenin tabirini açalım, İngilizce olarak (Random Acces Memory) denilen ram bellek Türkçe olarak (Rastgele Erişilebilir Bellek) diye tanımlanmaktadır. Yeni şeyleri öğrenmekte çok hızlıdır ve hızlı bir şekilde ulaşabilelim diye web tarayıcımız, kullandığımız düzenleme aracı ya da oynamakta olduğumuz oyun hakkında bütün bilgileri bizim için depolamaktadır.

Eğer ram bellekler yerine bu bilgileri uzun süreli depolama sağlayabilen hard disklerden istiyor olsaydık, istediğimiz her bilgiyi her seferinde yeniden açmamız gerekebilirdi. Ram sürekli olarak tek bir konuya odaklanmak üzerine tasarlanmamıştır ve bir anda yeni bir göreve başlayabilmektedir.

Ram Nedir?

Tabi ram belleğe bu bilgileri depoluyor diyoruz ama bu bilgileri sürekli olarak barındırmamaktadır. Yani enerjisi kesilince tüm bu bilgileri unutuyor diyebiliriz.

Ram Bellek Nedir?

Ram bellekler için belli bölgelerden gelen bilgilerin derlendiği ve direkt olarak verilerin toplanmasına izin verildiği donanım denilebilir.

Ram bellekler şekil olarak küçüktür ve mikroçipler içinde depolanır. Ayrıca depolayabileceği veri miktarı da azdır. Demek istediğimiz ram bellek 8GB olabilir ama bir har disk 10TB’ye kadar bilgi saklayabilmektedir.

Ram belleklerin mikroçipleri, ana kart üzerindeki yuvaya yerleştirilen bir hafıza modülü üzerinde toplanır. Bir veri yolu ise, ana kartın yuvaların işlemciye bağlamakta.