ECjASvdX4AAkOoS

Yangın Söndürme Uçakları Nasıl Çalışır?

Yangın söndürme uçakları, havadan müdahale gerektiren yangın durumlarında tercih edilirler ve özellikle orman yangınları gibi açık alan yangınlarında kullanılırlar. Orman yangınlarına müdahale etmenin zor olması ve orman yangını yaşanan bölgelere girişin mümkün olmaması gibi nedenlerden ötürü yangın söndürme uçaklarına başvurulduğu görülmektedir. Yangın söndürme uçaklarının gerekli müdahaleyi yapmaları ile birlikte yangınların kısa süre içerisinde kontrol altına alınabildikleri ve söndürülebildikleri görülmektedir.

Yangın Söndürme Uçağı Nedir?

Yangın söndürme uçağı, özellikle orman yangınlarında havadan müdahale gerektiren durumlarda başvurulan uçak türleri arasında yer almaktadır. Yangın söndürme uçaklarının kullanım nedenleri arasında; yangının oluştuğu bölgeye girilemeyen ve insan gücü ile söndürülemeyecek boyutta olan yangınlar yer almaktadır. Bu tür yangınların başında ise orman yangınlarının geldiği görülmektedir.

Yangın söndürme uçaklarının su taşıma kapasiteleri ve çalışma prensipleri, modellerine göre değişim gösterebilmektedir. Bu duruma örnek olarak Türk Hava Kurumu’na ait olan CL-215 Amfibik modelindeki uçağın 4,5 tonluk bir su taşıma kapasitesine sahip olmasına karşın, Rus yapımı Beriev Be-200 Amfibyen uçağın 12 ton su taşıma kapasitesine sahip olabileceği gösterilebilmektedir.

s 8639e47085696813588f33614e83d4

Yangın Söndürme Uçağı Nasıl Çalışır?

Yangın söndürme uçağı kullanımı sırasında öncelikli olarak uçakların karaya gerek duymadan nehirlerden, göllerden, denizlerden ya da rezervuarlardan su alarak yangın gerçekleşen bölgeye bu suyu taşıdıkları görülmektedir. Yangın söndürme uçakları içerisinde alınan suyun taşınabilmesi adına tanklar bulunmaktadır. Yangın söndürme uçaklarının su taşıma kapasiteleri ve boyutları, kullanılan uçak modeline bağlı olarak değişebilir. Ayrıca, uçakların su doldurma sürecinde kullanılan yöntemler de farklılık gösterebilir. Bazı uçaklarda kepçe yardımıyla su doldurulurken, diğerleri ise şamandıralar kullanarak suyu alabilirler. Yangın söndürme uçaklarının, ülkelerin geliştirmiş oldukları pek çok farklı modelde olabildikleri görülmektedir. Bu modeller arasında; Kaliforniya Ormancılık ve Yangından Korunma Bakanlığı tarafından geliştirilen Grumman S-2 Tracker modeli, Boeing 747 hava itfaiye uçağı modeli, Beriev-Be 200 jet amfibi modeli, British Aerospace 146 modeli gibi pek çok yangın söndürme uçağı bulunmaktadır. Bu uçak modellerinin zaman içerisinde çalışma sistemlerinin ve tanklarının geliştirildiği ve başka isimler ile piyasaya sürüldükleri görülmektedir.

Yangın Söndürme Uçaklarının Su Taşıma Kapasiteleri Ne Kadardır?

Yangın söndürme uçaklarının sahip oldukları su taşıma kapasiteleri, uçakların modeline göre değişkenlik göstermektedir. Türk Hava Kurumu’na ait olan ve 1970’’li yıllarda geliştirilmiş olan yangın söndürme uçağı CL-215 Amfibik modelinin 4,5 ton kadar su taşıma kapasitesine sahip olduğu görülmektedir. Bu modeldeki yangın söndürme uçaklarının bir saat içerisinde ortalama iki kere su ikmali yaptıkları bilinmektedir. Ülkelerin geliştirmiş oldukları ve yeni teknolojilere sahip olan yangın söndürme uçaklarının ise, 12-15 tona kadar su taşıyabilme kapasitelerine sahip oldukları görülmektedir. Bu anlamda yangın söndürme uçaklarının geliştirildikleri yıllara bağlı olarak, su taşıma kapasiteleri değişebilir.