0NToudtJ4f boheAm

3D Yazıcı Nasıl Çalışır?

Endüstriyel açıdan farklı bir döneme geçişi tetikleyen 3D yazıcı çok katmanlı üretim süreçleri ile pratik ve oldukça kullanışlı bir cihazdır. Dijital dünyanın faydalı getirilerinden biri olarak ifade edilebilecek olan üç boyutlu yazdırma yöntemi, bilgisayar ortamında hazırlanmış üç boyutlu dosyadan yine nesnel olarak tutulabilir üç boyutlu nesneler olarak oluşur. Bu işlemi tek başına gerçekleştiren mekanizma ise üç boyutlu yazıcılardır.

3D Yazıcı Nedir, Nasıl Çalışır?

Makineleşmenin ön plana çıktığı ve endüstriyel faaliyetlerin çoğaldığı bir zamanda çokça kullanılan bir yöntemdir. Özellikle üç boyutlu yazıcılar aracılığı ile gerçekleştirilen 3D baskı ürünleri de gündelik hayatta kişiselleştirilmiş hediye fırsatı sunar. Daha özel ve daha kişiye ayet objelerin ortaya çıkarılmasında ve nesneler üzerinde figürlerin aktarılmasında büyük rolü oynamaktadır.

3D yazıcı çalışması iki katmanlı bir üretim ile gerçekleşir. Farklı adımlardan geçerken öncelikle uygun bir filament özelliğinin ayarlanması gerekir. Özellikle hava kontrolünün ve nem dengesinin önemli olduğu bu tarz makinalarda nozzle diye adlandırılan sıcaklık dengeleyici araç bulunur. Bu aracın yardımı ile beraber cihazın alt katmanında yer alan tabakaya dökülür. Basım süreci başlatıldığında 3D yazıcı bu tabaka üzerinde aşağıdan yukarıya doğru bir hareketlendirme ile üretim aşamasını tamamlar.

8

Üç Boyutlu Yazıcıların Kullanım Alanları

Endüstri sektöründe çok kullanılmakla birlikte laboratuvarlarda, tıp alanında, parçalı materyallerin tasarımında, özellikle üç boyutlu sistemler ile daha net bir şekilde çalışma yapılabilecek her türlü iş kolunda kullanılmaktadır. Ülkemizdeki kullanım alanına bakıldığında daha çok kemik yapısı üretiminde veya daha genel olarak ifade edecek olursak tıbbi ürünlerin üretiminde kullanılmaktadır. İlerleyen zaman diliminde fark edilmiştir ki yalnızca tıp alanında değil inşaat sektöründe de büyük bir ivme kazanabilecek potansiyele sahiptir. 3D yazıcılar sayesinde çok katlı binaların tasarımları ve üretimleri noktasında kişinin maddi açıdan belirli bir tasarrufu sağlarken zaman yönüyle de avantaj olduğunu fark edilmiştir.

Üç Boyutlu Yazıcılar ile Ne Üretilebilir?

Sektörel bazda bakıldığında katmanlı bir üretim yapısına sahip oluşu sebebiyle daha çok düşük hacim gerektiren cihazların üretimi sağlanabilmektedir. Özellikle parça üretiminde sıklıkla kullanılan 3D yazıcılar büyük ve geniş projelerin tamamlanabilmesinde kullanılan ufak ayrıntıların ya da çalışmaların giderilmesindeki detayları tamamlamaktadır. Özelleştirilmiş ve kişilerin kullanımına sunulmuş olan cihazların, elektronik aletlerin üretim parçalarını oluştururken 3D yazıcılar kullanılıyor. Başlangıçta yalnızca 3D baskı teknolojisi belirli çizimlerin belirli bir alana aktarılması olarak ifade edilirken şu anda otomobillerin yedek parça araçlarının temin edilmesinde, çeşitli aparatların tasarlanmasında, kolay entegre edilebilir parçalarım üretilmesinde kullanılmaktadır.

Halihazırda ülkemizde gelişimine devam eden 3D yazıcılar seri üretim şeklinde bir fabrikanın tüm işgücünü alabilecek kapasitede değildir. Gelişim aşaması devam ederken her iş alanına göre kendine bir yer bulmaktadır.

Profesyonelleşmiş 3D Baskı Makinelerinin Özellikleri

Portatif sürümü yapıldığında daha ilkel, sade ve sınırlı sayıda üretim kapasitesine sahip olan 3D baskı makineleri günümüzde daha gelişkin bir hal almıştır. Özellikle 3D yazıcı özellikleri bakıldığında içerik olarak baskı kalitesi en üst düzeyde ve istenilen performansa sahiptir. Görüntü olarak oldukça şık, şeffaf ve rahatlıkla iç hazneleri görülebilir ve kolay kullanıma sahiptir.

Tasarımsal olarak dijital çağa ayak uydurmuş bir biçimde üretimi sağlanmıştır. Parçaları metal aksana sahiptir ve içerisinde kullanıma başlandığında rahatlıkla irtibat kurulabilecek akıllı sensör alanları bulunur. 3D yazıcı çalışmaya başladığında anakartın sahip olduğu ses mekanizması daha da düşürülmüş hatta sessiz bir hale getirilmiştir. Bulunduğu ortama rahatlıkla hafifliği ve kullanılışları sebebiyle taşınabilen rahatsız edici bir mekanizması bulunmayan özelliğe sahiptir. Voltaj kaynağı ise bulunduğu ortama göre değişkenlik göstermektedir. Özellikle nozzul yapısı ve içerisinde bulunan çift eksenli Z vidası da kalitesini ortaya koyar.

Endüstriyel anlamda kullanılan ve daha büyük boyutlu ve daha çok işlevli 3D yazıcıların yanı sıra ofis veya evde kullanılabilecek küçük ölçekli yalnız dayanıklı masaüstü 3D yazıcı sistemleri de bulunmaktadır. Bu tarz cihazların en önemli özelliği hacimlerinin her yere ayak uydurabilir oluşudur. Oluşturulmuş filtreleme sistemleri ile otomatik olarak malzeme üretimi ve değişiminde hem hava hem de nem kontrolü sağlaması büyük getirisidir. Tek başlı ve çift başlı baskı sistemleri de ürün ortaya çıkarken kapasitedeki verimi arttırır.