Harddisk nedir?

Harddisk nedir?

Hepimiz kullandığımız bilgisayarlarımızda depolama ve işlem birimlerine ihtiyaç duyarız. Bugünkü konumuz ise harddiskler. Sadece depolama birimi olarak görülse de işlem birimlerine de büyük faydası olan harddisk nedir?

Harddisk Nedir ?

Genel olarak bilgisayarınız üzerinde bulunan verileri, dosyaları saklamaya yarayan bir depolama birimidir. Harddiskin içerisinde bulunan manyetik disk üzerine bir mil yardımı ile dosyalarımızı yazar, gerektiği anda manyetik diskin üzerinden verileri tekrar bulup geri getiriyoruz. Dosya yazma veya silme işlemlerinde manyetik disk ile mil arasında mıknatıslama işlemi olur. Manyetik diskleri söküp incelerken üzerinde adeta çemberler göreceksiniz. Bu çemberlere ise “track” denir. Şunu da unutmayalım harddisk yani hdd içerisinde tek bir manyetik disk olmaz. Katlar şeklinde olan manyetik diskler bulunur ve sadece iki tarafına dosyalar yazılabilir.

Harddisk Nasıl Çalışır ?

Harddisklerin temeline baktığımızda dosyaların yazıldığı ve saklı tutulduğu manyetik diskler, manyetik disklere yardımcı olan miller yani kafalar, miller ile manyetik diski yöneten üst motor, üst motoru da yöneten, kafalara ve manyetik disklere güç sağlayan bir anakart.. Dış çerçevesi ise tamamen üreticiye kalmış bir şekilde. Tek önemli etken elektrostatik elektrik üretecek bir madde veya tasarım hatası olmaması. Günümüzde gördüğümüz üzere genel olarak metal ve plastik tasarımlar hakim. Ortalama olarak 300 GB ile 1 TB arasında gidip gelen harddiskler günümüzde bir çok model ve boyutta karşımızda.

Bilgisayar meraklıları biliyordur; 1 byte 8 bitten oluşur. Ama harddiskler bit ile ilgilenmez sadece byte a bakar. İşleri byte iledir.

Harddisk nedir?

Harddisk Performansı Nasıl Belirlenir ?

Bir harddisk seçerken performansı için genel olarak üç faktör önemli. Şunu unutmayalım harddiskimizin performansı ortam sıcaklığına bile bağlı olarak da değişmekte.

  • Veri aktarım hızı, bir harddiskin bir birim süre yani bir saniyede yazdığı ve okuduğu dosya boyutuna denir. Bu hız diskin diğer özellikleri ve arabirimlerine bağlı olarak değişir.

  • Manyetik disk dönüş hızı, seçeceğimiz harddiskin manyetik disk dönüş hızı performansı hem olumlu yönde hem olumsuz yönde etkiliyor. Örneğin; 1200 RPM bir harddisk yavaş yavaş okuma ve yazma işlemlerini gerçekleştirir. Hem kullanıcını hem de bilgisayarın diğer işlem birimlerinin yorulmasına yol açar .

  • Erişim süresi, yukarıda da belirttiğim gibi. Kafalar manyetik diskimizin herhangi bir yerine istediğimiz bilgileri aktarır ve biz istediğimiz anda o dosyaları geri getirir. İşte tam burada erişim süresi konusuna geliyoruz. Erişim süresi kafalar yani millerin manyetik diskin üzerine yazılan bilgiye ulaşma süresi olarak da nitelendirilebilir.