Dizüstü Bilgisayarların Şarjda Kalması Zararlı Mı?

Dizüstü Bilgisayarların Şarjda Kalması Zararlı Mı?

Dizüstü bilgisayar kullanmak oldukça rahat bir kulanım sunar. Dilediğiniz her yerde bilgisayarınızın kapağını kaldırıp kullanmaya başlayabilirsiniz. İstediğiniz her yere kısa süre içerisinde taşıyabilirsiniz.

Bununla birlikte elektrik olmasa bile batarya ve şarj durumunuz iyiyse uzun süre bilgisayarınızı sorunsuz bir şekilde kullanabilirsiniz.

Tüm bunların yanında dizüstü bilgisayarın bataryalarının bir kullanım ömrü vardır. Bu kullanım ömrü belli bir dönemin sonunda dolar. Haliyle böyle bir durumda da batarya değişikliği yapılması gereklidir.

Genelde merak edilen konu dizüstü bilgisayarları çok fazla şarjda tutmanın bataryanın ömrünü kısaltıp kısaltmadığıdır. Aslına bakarsanız bu sorunun cevabı kullanımda gizlidir. Yani dizüstü bilgisayarın bataryası aktif olarak doldur boşalt yapılıyorsa kısa vadede bir sorun olmaz.

Çünkü dizüstü bilgisayar bataryaları yüzde 100 olduktan sonra ek bir şarj yükselmesi yaşamaz. Sadece batarya devre dışı kalır. Verilen elektrik bilgisayarı çalıştırmayı sürdürür.

Bu açıdan bakıldığında dizüstü bilgisayarın sürekli şarjda tutulmasının cihaza doğrudan bir zarar vermeyeceğini söyleyebiliriz. Ama yine de bataryanın doldur boşalt şeklinde kullanılması sağlıklı olacaktır.

Dizüstü Bilgisayarların Şarjda Kalması Zararlı Mı?

Bir diğer konu bataryaların kullanım dışı kalma nedenleridir. Genellikle bataryaların sağlıklı kullanım ömrü 3 yıldır. 3 yılın sonunda her bataryanın kullanım süresi yavaş yavaş dolmaya başlar. Bu durum çok yadırganacak bir durum değildir.

Çünkü bataryalar buna göre tasarlanmıştır. Yani sürekli elektrik takviyesi alıp her türlü atmosferde bunu bünyesinde barındıran bir ürünün eninde sonunda kullanım dışı kalması kadar doğal bir şey yoktur.

Bataryaların kullanım süresinin uzatılması da mümkündür. Bunun için dönemsel olarak dinlendirilmeleri sağlıklı olacaktır. Yani sürekli bilgisayarın üzerinde bataryanın bulundurulması yerine sabit çalışırken tamamen elektriğe bağlanıp bataryayı sökmek en azından bataryanın aktif görev almaya devam etmesini engeller.

Tabi bu durum sökülebilir bataryalar için geçerlidir.

Özetle dizüstü bilgisayarların bataryalarının şarj edilmesi sürecinde cihazın üzerinde kalması yüzde 100 olunca dahi çıkarılmamasında doğrudan zarar diyebileceğimiz bir durum yoktur. Ama tedbir amaçlı bataryanın şarjı tamamen dolduktan sonra çıkartılması sağlıklı olacaktır.

Diğer taraftan bataryanın şarjının aktif kullanımlarda günde bir kez boşaltılıp doldurulması da kullanım süresinin uzamasına katkı sağlayabilir. Bunum yanı sıra aşırı sıcak ortamlardan bataryaların korunması patlama riskine karşı da dikkat edilmesi gereken bir husustur.