Yigit Aku Grseli scaled

Akü Nedir, Bitince Ne Yapılmalı?

Akü, elektrik enerjisini kimyasal enerjiye dönüştürebilen bir sistem olarak tanınır. Elektrik enerjisi, kimyasal enerji formunda aküde depolanır. Bu depolanan enerji, gerektiğinde kullanılmak üzere saklanır. Günümüzde akülerin özellikle araç motorlarını çalıştırmak için kullanıldığı bilinmektedir.

Akü Nedir?

Akü, elektrik enerjisini kimyasal enerjiye çevirerek depolayabilen bir sistemdir. Akü; çalıştırma, ateşleme ve aydınlatma özellikleri ile birlikte araç motorlarının çalıştırılmasında kullanılmaktadır. Akünün temel işlevi, elektrik enerjisini kimyasal enerjiye dönüştürmektedir. Fakat akü kullanımına günümüzde en çok otomotiv sektöründe rastlanmaktadır. Gelişen teknoloji ile birlikte akülerin öne çıkan özellikleri arasında elektrik enerjisini kimyasal enerjiye çevirmek ve bu şekilde depolayabilmek de yer almaktadır.

Eski nesil akü çeşitlerinde şarj-deşarj problemleri sıklıkla oluşmaktadır. Geliştirilen yeni nesil aküler ile birlikte bu problemin büyük ölçüde önüne geçilmiştir. AGM teknolojisi ile üretilen akülerde şarj-deşarj işlemleri çok daha yüksek bir performans ile gerçekleştirilebilmektedir.

ambarlar akucu

Akü Nasıl Çalışır?

Akünün çalışması sırasında birbirini etkileyen birçok süreç birbiri ardında gerçekleşmektedir. Akünün öncelikli olarak başlangıç aşamasında olduğu görülmektedir. Sonrasında ise sırasıyla aydınlatma, ateşleme ve çalıştırma işlemleri gerçekleşmektedir. Çalıştırma işleminin tamamlanmasının ardından alternatör, elektrik akımını vermektedir. Yeni nesil olarak bilinen ve SLS teknolojisi ile üretilen akülerde, gelen elektrik akımı serbest bırakılıp sonrasında hızlı bir şeklide şarj edilmektedir. Fakat aynı zamanda elektrik enerjisi, kimyasal enerji şeklinde bu tip akülerde depolanabilmekte ve istenilen zamanlarda kullanılabilmektedir.

Aküler, neredeyse tüm motorlu araçlarda kullanılmaktadırlar. Akülerin kullanıldığı araçlara göre farklı isimlerle anıldıkları görülmektedir. Otomotiv aküler, stasyoner aküler, traksiyoner aküler, akü çeşitleri olarak bilinmektedirler. Aynı zamanda akülerde kullanılan metal cinslerine göre de farklı isimlerde anıldıkları da görülebilmektedir. Kurşun ve asitli aküler, demir ve nikel karışımı aküler, nikel ve kadmiyum aküler, gümüş ve çinko aküler, metal cinsine göre sınıflandırılan aküler arasında yer almaktadırlar.

Aküler, bir noktada enerji depoları tükenebilen sistemlerdir. Bu nedenle akü bitmesi durumunda değişimleri yapılmakta ve bu işlemler için bazı ekipmanlara ihtiyaç duyulmaktadır. Aküsü bitmiş olan araçlara akü desteği, başka araçlar ile sağlanabilmektedir.

Akü Bitince Ne Yapmalı?

Akü bitince yapılacaklar arasında ilk sırada akü takviyesi yapılabilecek bir araç bulunması yer almaktadır. Aracın bulunmasının ardından akü takviyesi yapılacak olan ve takviye gerçekleştirilecek olan her iki aracın da kontakları kapatılmalıdır. Burun buruna ve paralel şekilde park ettirilen iki araç arasında akü takviyesi yapılabilmektedir. Akü takviyesinde kullanılan kırmızı kablo pozitif kutuplara, siyah olanlar ise negatif kutuplara bağlanmalıdır. Kabloların bağlanmasından sonra aküsü dolu olan aracın yaklaşık olarak 10 dakika kadar çalıştırılması gerekmektedir. Sonrasında ise diğer araç çalıştırılırken aküsü bitmiş olan araç da çalıştırılmalıdır. Bu işlemlerin ardından aracın çalışması gerekmektedir. Aracın çalışmadığı durumlarda ise bu işlemin tekrarlanması gerekmektedir.