Web sunucusu kurmak
Web sunucusu kurmak

Web sunucusu nasıl kurulur?

Günümüzde web sunucusu kurup kendini geliştirmek ve bu site üzerinde büyümek isteyen birçok kullanıcı bulunmaktadır. Ortaya çıkan projeler arasında yer almak isteyen geliştiriciler bu konuda kendi sitelerini geliştirebilir veya hazır bir tema kullanabilir.

90’lı yıllardan beri yaygınlaşmaya başlayan web siteleri, günümüzde çok büyük bir kitleye ulaşmış durumda. İnternetin halka açıldığı dönemden bu yana internet ağı gelişmeye devam etti, oldukça büyük bir topluluğa hitap etti. Koronavirüs salgını ile birlikte internet kullanımı daha da arttı, insanlar web sitesi kurmaya ve bu site üzerinden gelir elde etmeye başladı.

Web sunucusunun kurulum aşamaları

Öncelikle burada anlatacağımız yöntemler alan adı alıp sanal makine sahibi olan kişiler için geçerli olmaktadır. Yani bir web hostingi değil, Windows destekli bir sanal makinesi olması gerekiyor.

Bu konuda ücretsiz bir web sunucusu yazılımı olan Xampp kurulumundan bahsedeceğiz. Xampp yazılımını web sitesinden indirdikten sonra kurulum içerisinde tüm dosyaları değil yalnızca Apache, MySQL, PhpMyAdmin ve FTP olanların yüklenmesi gerekiyor. Apache PHP tabanlı web sunucusunu yönetir. MySQL veritabanı yönetimi sağlar. PhpMyAdmin veritabanındaki verilere erişim için bir yönetici arayüzüdür. FTP ise uzaktan dosya transfer yapmaya imkan tanır.

Web sunucusu nasıl kurulur
Web sunucusu nasıl kurulur?

Eğer ki kurulum tamamlandıysa Xampp kontrol panelinden Apache, MySQL ve FTP hizmeti başlatılabilir. Bu hizmetler başlatılırken portların boş olması gerekiyor, yoksa port hatası verebiliyor. Bu işlem sonrasında siteye erişmek için sanal makinenin IP adresinin kullanılması gerekiyor. Eğer ki test aşaması başarılı olduysa alan adı yönetiminden DNS yönlendirmesi yaparak IP adresine doğru bir yönlendirme yapılması gerekiyor. Bu sayede web sitesinin temeli oluşturulmuş demektir.

Sanal makinede web sitesi kurmak güvenliğinden de kullanıcının sorumlu olduğu anlamına geliyor. Bundan dolayı herhangi saldırılara karşı önlem alınması gerekiyor. Örneğin XSS, SQL gibi açıklara karşı bazı yazılımlar kullanılabilir veya yazılım bilgisi ile yeni bir yazılım üretilebilir. Bu şekilde kurulan bir web sunucusu kişinin gelişmesini ve yazılım ile iç içe olmasını sağlar.