HTTP/3 nedir?

HTTP/3 nedir? Avantajları neler?

Günümüzde internet teknolojisinin gelişmesiyle birlikte HTTP teknolojisinde de gelişmeler yaşanıyor. HTTP, hiper-metin transfer protokolü yani kısaca bir iletişim protokolü olarak biliniyor. Web sitelerine girmemizi sağlayan bu protokol, HTTP/3 ile birlikte güncelleme yaşadı. 2019’un Eylül ayında kullanımı artan HTTP/3 ile ilgili bilinmesi gereken detayları sizlerle paylaştık.

HTTP/3 nedir? Ne için kullanılıyor?

HTTP protokolü, bir web sitesinin yüklenmesini sağlayan en önemli temel yapı taşlarından olmaktadır. Bir siteye girerken öncelikle sunucuya bilgi gider. Sunucu veriyi hazırlar ve kullanıcıya yansıtır. Sistem bu şekilde işlemektedir. Kullanıcılar client, sunucular server olarak adlandırılır.

HTTP/1 teknolojisi 1989 yılında geliştirilmeye başlandı. Bu teknoloji ile birlikte GET, HEAD ve POST desteği bulunuyordu. İstekler gerçekleştikten sonra yanıt verip sonlanan bu bağlantı, kullanıcıya web sayfasını gösteriyordu. Kısacası bir web sayfası yüklenirken arka planda işlemler dönüyor, sonrasında bağlantı kapatılıyor ve web sayfası görünüyor. HTTP/1.1 ile birlikte bağlantılar hız kazandı, performans arttırıldı.

HTTP/3 nedir?

HTTP/2 ise 2015 yılında ortaya çıkan ve günümüzün en çok kullanılan teknolojilerinden biri olan protokol olarak karşımıza çıkıyor. Bu teknoloji ile birlikte bir kullanıcı sunucuya birden fazla istek gönderebilir ve bu istekler aynı anda işlenebilir. TCP protokolü üzerinden aktarılan veriler içerisinden herhangi bir veri kaybı oluşur ise tekrar istek sağlanır ve veri düzgün bir şekilde kullanıcıya yansır.

Henüz tam olarak HTTP/3 sistemine geçiş yapılmasa da Google Chrome ve Cloudflare şimdiden bu teknolojiyi desteklemeye başladı. HTTP/2’ye göre oldukça avantajlı bir teknoloji olan HTTP/3 ile birlikte web sisteminde bazı değişiklikler yer alacak. “Head-of-line block” sorununun tarihe karışması beklenen bu güncelleme ile birlikte gecikmeler azalacak, sunucu performansı daha iyi hale gelecek. TCP yerine UDP sistemini kullanan QUIC sistemi ile verileri taşıyan bu teknoloji, verilerin şifrelenmiş bir şekilde iletilmesini sağlar.

Özetle HTTP/3 teknolojisi ile birlikte web siteleri daha hızlı açılacak, TCP yerine UDP protokolü kullanılacak, QUIC ile daha güvenli bir taşıma sağlanacak. Ayrıca “Head-of-line block” sorunu da yaşanmayacak.