Gigabyte firmasının tarihi

Gigabyte firmasının tarihi

Bir zamanlar oldukça popüler bir marka olan Gigabyte firmasının tarihi nasıl ilerliyor? Neden şu anda bu kadar ünlü değil?

Dünya üzerinde pek çok teknoloji firması bulunuyor. Bu firmalardan bazılarının tarihi 1800’lü yıllara kadar dayanıyor. Oldukça eski teknoloji firmalarının yer aldığı gibi yeni teknoloji firmaları da teknolojide yerini almış bulunuyor.

Bu firmalardan birisi olan Gigabyte, geçmişte oldukça popüler bir firmaydı fakat günümüzde neredeyse pek tanınmayan bir firma haline gelmiş durumda. 2000’li yıllarda oldukça popüler olan bu firma, şu anda ASUS ve MSI gibi firmaların arkasında yer alıyor.

Gigabyte firmasının başarı tarihi

1986 yılında Tayvan’da kurulan bir marka olan Gigabyte, 90’lı yılların ortalarına kadar genel olarak farklı firmalara donanım üretiyor. O zamanlar henüz büyük bir işletme olmayan Gigabyte, pek tanınmıyordu. 90’lı yıllar ayrıca oyun konsollarından yavaş yavaş bilgisayar oyunculuğuna geçiş döneminin başladığı yıllardı. 3dfx bu dönemi hızlandıran işletmelerden biri konumundaydı.

Bilindiği üzere ASUS veya MSI gibi firmalar NVIDIA ve AMD’nin grafik çipini alarak ekran kartı üretiyor. Gigabyte firması da o zamanlar farklı markaların ekran kartı çiplerini alarak ekran kartı üretimi işine girmiş ve bu modelleri piyasaya sürmeye başlamıştı. Artık hem anakart hem de ekran kartı üretmeye başlayan firma, NVIDIA’nın yanı sıra Intel ve AMD için anakart üretiyordu.

Gigabyte firmasının tarihi

2000’li yıllara kadar Intel ve AMD aynı soketi kullanıyordu. Çünkü AMD, Intel’in işlemcilerini kopyalıyordu. AMD, bu dönemde yeni bir karar alarak Intel’in soketini kullanmak yerine kendi soketini kullanmaya başladı. Intel bu olay sonrasında rekabete aykırı hareket ederek anakart üreticilerini AMD kullanmamaları açısından tehdit etti.

Bu olaydan dolayı 2000’li yılların başında AMD işlemci desteğine sahip bir anakart bulmak oldukça zordu. Anakart üreticileri pazarda liderliğe oynayan Intel’in bu tehditlerinden dolayı AMD ile anlaşma yapamıyordu. Bazı firmalar gizli gizli anlaşma yapıp Intel’e yakalanmamaya çalışıyordu. Bu markalardan birisi de Gigabyte olarak yer alıyordu.

Bir süre sonra bu duruma dayanamayan AMD Intel’i dava etti ve davayı kazandı. Artık anakart üreticileri rahat bir şekilde AMD ve Intel işlemci soketine uygun anakart üretebilir hale geldi.