NASA, Satürn ve Jüpiter Gezegenlerinin Kesiştiği Anın Fotoğrafını Paylaşmıştır.

NASA, Satürn ve Jüpiter Gezegenlerinin Kesiştiği Anın Fotoğrafını Paylaşmıştır.

NASA, kısa bir zaman önce birbirlerine oldukça çok yaklaşan ve hatta birinin diğerine göre paralel olacak şekilde konumlandığı Satürn ve Jüpiter gezegenlerine ait konumların en son halini fotoğraf olarak yayınlamıştır.

Güneş Sisteminin içinde bulunan aynı zamanda da çok büyük iki gaz kütlesine sahip olan gezegenler Satürn ve de Jüpiter, kısa bir zaman önce astroloji ve astronomi bilimleriyle uğraşan kişileri meraklandıran bir şekilde aynı düzlemde olacak şekilde konumlanmışlardır. Devamında ise her iki gezegen de kendi olası yörüngelerinde devam etmişlerdir ve birbirlerine olan konumları oldukça yakın olmaya devam etmiştir.

Astronomların bu konuyla ilgili paylaştıkları detaylardaki bilgilerin gösterdiği üzere, bu iki gök cismi, 400 senedir ilk kez birbirlerine bu derece yaklaşmışlardır. Satürn ve Jüpiter arasındaki açı sadece 0,1 derece olurken, her iki gezegenin yörüngesinin de dünyanın yörüngesiyle neredeyse tamamen paralel paralel olacak şekilde konumlandığı açıklanmıştır.

NASA, Satürn ve Jüpiter Gezegenlerinin Kesiştiği Anın Fotoğrafını Paylaşmıştır.

20 Sene Süresince Tekrar Beraber Konumlanamayacaklar.

Dünya adı verilen içerisinde yaşadığımız gezegenimizin Güneş etrafındaki 1 tane turuna bir sene denilmektedir. Diğer gezegenlerin ise Güneş çevresindeki tur sürelerine göre yılları çok daha farklı olabilmektedir. Jüpiter’in güneşin çevresinde attığı bir tam tura göre, dünyadaki zaman hesabına göre hesaplanırsa 12 yıl sürerken, Satürn’de ise bir yılın süresi 29 yıla kadar çıkmaktadır. İşte tam olarak bu sebeplerle de gelecek 20 sene süresince de Jüpiter ve Satürn çıplak göz ile tekrar bir arada görülmeyeceklerdir.

NASA tarafından yapılmış olan paylaşımdaki görsellerde ise bir araya gelmeseler de beraber hareket ettikleri anlaşılmaktadır.  Bu yoğun bir gaz kütlesine sahip iki gezegenin hareketleri ve de yörüngeleri NASA’nın Güneşi fotoğraflaması sırasında kayıt altına alındı.

SOHO’dan gelmiş olan bu fotoğraflarda bu iki gezegenin ayırt edilebilmesi, uzmanlar tarafından düzenlenen koronagrafi çalışmaları sonucunda olmuştur. Koronagrafide uygulanan teknik olarak ise Güneş, doğal olmayan bir tutulmanın etkilerini oluşturabilmek amacıyla kapatılarak taç bölgesinin durumuna bakılmaktadır. Bu sayede de Güneşin etkisi dışarıda tutularak gezegenlerin konumu tespit edilmektedir.