Facebook

Facebook, Facebook kullanıcısı olmayanların bile bilgilerini satıyor!

Facebook, Facebook kullanmayan kişilerin bilgilerini topladığı ve sattığı gerekçesiyle Avrupa Birliği’ne dahil olan ülkelerle sorunlar yaşıyor. Şirket, bu gibi yöntemler sayesinde birçok şirketin işlerini büyüttüğünü söyleyerek kendini savundu.

Facebook’un Avrupa Birliği ülkeleriyle yaşadığı sorunlarına bir yenisi daha eklendi. Kullanıcılarının özel bilgilerini izinsiz olarak alması ve kullanmasıyla birçok kez gündeme gelen sosyal paylaşım platformu, şimdi de internette bulunan farklı yazılımlar ve programlar üzerinden Facebook kullanıcısı olmayan kişilerin bile bilgilerini ele geçirdiği iddialarıyla dava ediliyor. Belçikalı araştırmacıların incelemeleriyle ortaya çıkan bu durum, ülkedeki yetkilileri harekete geçirdi ve Facebook’a dava açıldı. Bu davalardan ötürü Facebook’un 100 milyon euro cezaya çarptırılma ihtimali bulunuyor.

Facebook

Facebook, kullanıcısı olmayanlardan nasıl bilgi çalıyor?

Dünyanın en büyük sosyal paylaşım sitesi olmasından ötürü Facebook’un en büyük geçim kaynağı reklamlar. Reklam veren şirketleri potansiyel müşterilere yönlendiren ve şirketin para kazanmasını sağlayarak kendi kazancını da artıran Facebook, bu döngünün etkin bir şekilde sürdürülebilmesi adına kullanıcılarının özel hayatlarında yaşadıkları şeylerin anlatıldığı mesajları incelemeyi, internette bakındıkları sayfaları görmeyi amaçlıyor. Belçikalı araştırmacılar, kendi kullanıcısı olmasa bile internet kullanıcısı olan herkesten bilgi toplamak isteyen Facebook’un cookie’ler ve çeşitli eklentiler aracılığıyla bu işlevi gerçekleştirdiğini ortaya çıkardı. Sosyal paylaşım platformu ise bu gibi bilgilerin toplanması ve kullanılması sayesinde birçok şirketin büyümeyi başardığını söyleyerek yaptığı şeyin doğruluğunu savundu.

Facebook

Facebook’un bilgisayarlardan veri topladığı da ortaya çıktı

Bu olaydan daha önce de sosyal paylaşım sitesi Belçikalı yetkililerle karşı karşıya gelmişti. Araştırmacılar, Facebook’a girmek için kullanılan bilgisayarlara site tarafından gizli olarak bir dosyanın yüklendiğini, bu dosya üzerinden çevrimdışı olsalar bile kullanıcıların eylemlerinin takip edildiğini paylaşmıştı.

Facebook’un son günlerde Avrupa’da birçok sorunla karşılaştığını görüyoruz. Birliğin düzenlemelerine uyum sağlamak ve sorun yaşamamak isteyen platform, kullanıcılarına ait olan verilerin kontrolünü onlara bırakacağını duyurmuş ve bu gibi gizlilik ihlallerini sonlandıracağının sinyallerini vermişti. Ancak görünüşe göre Facebook’un hiç de böyle bir niyeti yokmuş.