E Devlet Soy Agaci Sorgulama hizmetinde 1300lu yillara gitmek mumkun

E Devlet ‘Soy Ağacı Sorgulama’ hizmetinde 1300’lü yıllara gitmek mümkün!

E-Devlet’in sunduğu ‘Soy Ağacı Sorgulama’ hizmeti sayesinde 1800’lü yıllara kadar sorgulama yapıldı. Peki daha öncesi 1300’lü yıllardaki soy ağacınızı nasıl öğrenebilirsiniz?

E-Devlet’in yaklaşık 2 haftadır vatandaşlara sunduğu Alt-Üst Soy bilgi hizmeti sayesinde kişiler 1800’lü yıllara kadar soy ağacı hakkında bilgi sahibi olabiliyordu. Böylelikle dede ve ninelerinizin isimlerini görebiliyordunuz. Ancak sunulan bu hizmet kimisine göre yeterli olsa bile kimi insanlar daha önceki yıllara gitmek ve o yıllardaki bilgileri öğrenmek istiyordu.

Bu konu üzerine Kayserili bir araştırmacı olan Hayri Şişlioğlu, soy ağacında daha eski tarihlere gitmeniz için bazı formüllerden bahsetti.

Hayri Şişlioğlu kendi soy ağacını tam olarak 10 yıldır araştıran ve 1300’lü yıllara kadar gidebildiğini belirtti. Bu yaşadığı tecrübeyi herkesle paylaşan Şişlioğlu, E-Devlet’in sunduğu bilgilerden fazlasını öğrenmek isteyen kişilere şu açıklamalarda bulundu:

“Türkiye’de ilk resmî nüfus sayımı 1904 yılında yapılmaya başladı. E-devlet’te bu tarih itibariyle hayatta olan büyüğünüz ne zaman dünyaya gelmişse o yıllara kadar gidebiliyorsunuz. Örneğin dedeniz 1904 yılında 80 yaşındaysa, e- devletteki nüfus kayıtlarında 1840’lı yıllara kadar ulaşabileceksiniz. Ancak insanlar istiyorlar ki bu yıllardan daha önceye de gidebilelim. Daha önceye gidebilirler, bunun için de tapu kayıtlarına girmeleri gerekiyor. Çünkü Osmanlı tapu kayıtları ortalama 1850’lerden itibaren tutulmuştur. Dolayısıyla bu vesileyle iki kuşak daha önceki büyüklerini ortaya koyma imkanları doğuyor. Bunun için de tapu kurumlarına müracaat edecekler.

1985 yılından itibaren Özal döneminde insanların devlet arşivlerinden araştırma yapmasına izin verilmiş; bu çerçevede dilekçe ile müracaat edildiğinde tapu kurumları da kendilerine yardımcı olabilecektir. Ondan daha gerisine gitmek isterlerse de, hemen hemen her şehrin eski mahkeme kayıtları yani şer’iyye sicilleri tutulmuş, bunları araştırmaları gerekiyor. Örneğin, Kayserininki yakın tarihe kadar Ankara Milli Kütüphane’de idi, daha sonra Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğüne geçti. Ben araştırmalarımı Milli Kütüphane’de yaptım. Eğer bir ipucu yakalanırsa çok daha geriye gitmek de mümkün olabilmektedir. Ancak bu yolda sabırlı olmaları gerektiğini bilmelidirler.”

Hayri Şişlioğlu’nun dediklerini uygulayabilirseniz 1800’lü yıllar yerine 1300’lü yıllara gitmek mümkün.