yapay zeka

Yapay Zeka İnsan Öldürebilirmi?

Son zamanlarda hayatımızın birçok alanında kullanılmaya başlanan ve birçok firma tarafından farklı şekillerde geliştirilmeye çalışılan yapay zekanın nerelere varacağını henüz hiç kimse tahmin edemiyor.

Yapay zeka alanında çalışmalar süre gelirken bir yandan da yapay zeka ile ilgili tartışmalar dünyanın dört bir tarafında devam etmekte. Bazı iddialara göre Rusya vb. ülkeler yapay zekaya sahip silahlar ve askerler üretme peşinde olduğu sanılıyor. Yapay zekaların en çok korkulan yanı öğrenim sürecinde insanların kontrolünden çıkması ve kendi başına buyruk davranması görülüyor. En kötüsü de hedef tahtasında insanları belirlemesi en çok korkulan noktalarından bir tanesi.

Peki Yapay Zeka İnsanları Öldürebilir mi?

Geçmiş dönemde birçok bilim-kurgu filmine konu olan bu soru günümüzde artık ciddi ciddi ele alınmaya başlandı bile. Yapay zekalar sahip oldukları özellikler ile oldukça iyi bir öğrenci olabilmektedirler. Nitekim kendi başlarına kısa bir sürede milyarlarca algoritma üretebilir binlerce bilgiyi çok kısa sürede öğrenebilir. Uzmanların sanat, tasarım ve üretim gibi birçok alanda yapay zeka kullanılmasına herhangi bir şüphesi bulunmuyor. Ancak asker alanda kullanılabilecek yapay zekalar insanoğlunun sonunu getirebilir. Nitekim yapay zeka eğer dünyayı korumayı hedef edinir ve insanlar her geçen gün dünyayı tahrip ederse otomatik olarak yapay zekanın hedefi haline geliriz.