Rusya Twitter

Twitter, Ruslar tarafından yönetilen hesapların Brexit’i desteklediğini açıkladı

Brexit’in gerçekleşmesinin ardından oylamada Rus propagandasının payı olup olmadığı araştırıldı. Twitter tarafından gerçekleştirilen araştırma, Ruslara ait bazı hesaplardan propaganda yapıldığını ancak bunların oylamaya neredeyse hiç etki etmediğini ortaya koydu.

Bazı İngiliz politikacılar, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılması yönündeki kararda Rus propagandasının etkili olduğunu iddia ederek Twitter’ın bazı araştırmalar yapmasını istemişti. Kullanıcı gizliliğini ihlal ederek bu konuda bir araştırma gerçekleştiren Twitter, Ruslar tarafından yönetilen (hükümetle bağlantılı) 49 adet hesap bulunduğunu duyurdu. Bu hesapların Brexit oylaması sırasında konuyla ilgili tweet attığını paylaşan şirket, internette bulunan diğer tweet’ler arasında bunların yalnızca %0.02’lik bir orana tekabül ettiğini paylaştı. Ayrıca konuyla ilgili tweet atan kullanıcılar arasında 49 hesabın payı yalnızca %0.005 oranında.

Rusya Twitter

Yalnızca birkaç hafta önce aynı iddialar bu sefer Facebook’tan propaganda yapıldığı yönünde gündeme gelmişti. Politikacılar Rusların buradan da propaganda yaptığını belirterek araştırma talep etmiş, araştırma sonucunda yalnızca 1 dolar değerindeki bir reklamın Brexit ile ilgili olduğunun ortaya çıkmasıyla araştırmanın tekrarlanmasını istemişlerdi.

ABD’nin başkanlık seçimleriyle gündeme gelen Rus propaganda meselesi, görünüşe göre bir süre daha devam edecek.