Twitter Uygulamasi 1

Twitter, ABD seçimlerinde 700 bin kişinin Rus propagandasından etkilendiğini duyurdu

Facebook’un ABD başkanlık seçimlerinde Rus propagandasının etkisi olup olmadığını araştırmasının ardından Twitter da kendi araştırmasını yaptı. Sosyal paylaşım sitesi, 2016 senesinde düzenlenen seçimlerde yaklaşık 700 bin kişinin Rus hükümeti kaynaklı propagandadan etkilendiğini paylaştı.

ABD başkanlık seçimlerinin üzerinden neredeyse iki sene geçti ancak seçimlerde hile yapılıp yapılmadığı, seçmenlerin herhangi bir propagandaya maruz kalıp kalmadığı bugün bile tartışılan bir konu. Bir süre önce Facebook, Rus hükümetiyle bağlantılı olan ve seçim propagandası yapan grupları, sayfaları herkese açık bir şekilde paylaşmış, birçok ABD vatandaşının propagandadan etkilendiğini belirtmişti. Dünyanın en çok kullanılan sosyal paylaşım ağlarından birisi olan Twitter da Rus propagandasını araştıran platformlar arasına katıldı.

Twitter, yaptığı araştırmalar sonucunda seçim dönemlerinde tam olarak 677.775 kişinin Rus hükümetiyle bağlantısı olan hesaplardan yayılan propagandadan etkilendiğini duyurdu. Hükümetle bağlantısı olan 50 bin hesap bulundu ve bu hesapların hepsinin otomatik olarak paylaşım yaptığı keşfedildi.

Twitter

Twitter duruma müdahale etti

Hesapların Rus hükümeti ve Intenet Research Agency (IRA) ile bağlantılı olduğunu söyleyen Twitter, bir süredir durumdan şüphelendiklerini ve yapılan incelemeler sonucunda hesapların kapatıldığını, paylaşımların silindiğini duyurdu.

Geçtiğimiz günlerde, siyasilerden gelen baskılar üzerine İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılma oylamasında (BREXIT) Rusya’nın parmağının olup olmadığının Facebook tarafından araştırılacağını da okuyucularımızla paylaşmıştık. Siyasi olayların ve propagandanın yürütülebileceği platformların sayısının artmasıyla birlikte bu gibi sorunlar da gün geçtikçe büyüyor.