maxresdefault 1 2 1

Nvidia, ekran kartlarının fiyatını yükselten madencilere “kızdı”

Nvidia, oyuncular için üretilen ekran kartlarını satın alarak hem stokları tüketen, hem de ekran kartlarının fiyatlarını yüksek seviyelere taşıyan madencilere sitem etti. Üretici, ekran kartı satıcılarına “Madencilere ekran kartı satmayın.” diyecek kadar ileri gitti. Detaylar haberimizde.

Kripto paraların ortaya çıkması yalnızca ekonomiyi değil, aynı zamanda donanım piyasasını da çok büyük oranda etkiledi. Madencilerin sayısının artması, güçlü ve az enerji kullanan ekran kartlarının hızlı bir şekilde tükenmesine neden oldu. Ekran kartı satışları o kadar yükseldi ki, Bitcoin’in hızlı bir şekilde yükseldiği dönemlerde bazı modellerin toplu şekilde alınarak fiyatından çok daha fazlasına kaçak olarak satıldığı haberleri gelmeye başladı. Nvidia, madencilerin kazanç elde etmek amacıyla oyuncuları bu şekilde mağdur etmelerine sitem etti.

Ekran kartı üreticisinin yetkilileri tarafından yapılan açıklamada madencilerin Nvidia ekran kartlarını satın almaması çağrısında bulunuldu. Stokları tüketen madencilerin kartları üretim amacına uygun bir şekilde kullanmadığını belirten Nvidia, durumdan ötürü oyuncuların sıkıntı yaşadığını belirtti.

Nvidia GeForce GTX 1080 Ti

Nvidia sert konuştu

GeForce GTX 1080 Ti gibi güçlü ve oyun için üretilmiş modellerinin madencilerden dolayı kısa sürede 700 dolardan 1200 dolara yükseldiğini belirten Nvidia, açık bir şekilde satıcıların madencilere ekran kartı satmayı reddetmesini söyledi.

Nvidia mining

Satışların artmasına rağmen üreticinin bu kadar sert açıklamalarda bulunmasının asıl nedeni farklı sitelerdeki farklı satış fiyatları. Fiyatların birden yükselmesinden ötürü bazı satıcılar ellerinde bulunan ekran kartlarını farklı fiyatlardan satışa sunmaya başladı. Örneğin GTX 1080 Ti modeli bir sitede 929 pounddan satılırken, bir başka sitede bu fiyat 839 pound civarındaydı. Bu dengesizlik de şirketin satışlarına yansıyor ve kripto paraların değişimine göre ekran kartı satışlarının değişkenlik göstermesine neden oluyor. Elbette bu durum da sürekli olarak kesinlik gerektiren üretimi olumsuz etkiliyor.