Mark Zuckerberg

Mark Zuckerberg itiraf etti: “Facebook’a kayıtlı olmayanların bilgilerini de saklıyoruz”

Mark Zuckerberg, Facebook kullanıcıları olmayan kişilerin de bilgilerinin kayıt altında tutulup tutulmadığı yönündeki soruları cevaplandırdı. Senato, Zuckerberg’ün verdiği yanıttan hoşlanmadı.

Şirketin kullanıcı gizliliği politikasını ve Facebook’un nasıl çalıştığını halka açık bir şekilde cevaplandırmak adına Senato karşısına çıkarılan Mark Zuckerberg, kendisine yöneltilen soruları cevaplandırdı. Bu sorular arasında Facebook’un sosyal paylaşım sitesine üye olmayan kişilerin bile bilgilerini toplayıp toplamadığıyla ilgili bir soru da bulunuyordu.

Zuckerberg, New Mexico Temsilcisi Ben Lujan’dan gelen bu soruya platforma kayıt olamayan kullanıcıların bilgilerini güvenlik amacıyla topladıkları cevabını verdi. Lujan, kayıtlı olmayan kişilere ait bilgilerin kaydedilmesinin “shadow profiles” (gölge profiller) olarak isimlendirildiğini belirtti ve Zuckerberg’e şu cevabı verdi:

Facebook gölge profiller kullandığını kabul ediyor ve platformu kullanmayan kişiler, arşivlenmiş bilgilerine ulaşmaya çalıştıklarında ilk olarak hesap açmaları yönünde bir uyarıyla karşılaşıyor. Bunu değiştirmemiz gerekiyor.

Mark Zuckerberg

Bu açıklamadan da anlaşılabildiği gibi ya Facebook’un platformda hesabı bulunmayan kullanıcı bilgilerini toplaması engellenecek, ya da bu gibi platformlar bir çeşit kimlikle kullanıcı bilgilerini depolamaya başlayacak ve isteyen herkes, kayıtlı olsun veya olmasın bu bilgilere ulaşabilecek. Elbette böyle bir sistemi hayata geçirmek çok zor olacaktır, çünkü kullanıcılar kendi profilleriyle özdeşleştirilmiş bilgilere ulaşabilirken gölge profil sahiplerinin böyle bir şansı bulunmuyor.