İşletim Sistemi Nedir?

İşletim Sistemi Nedir?

İşletim sistemi, bilgisayardaki tüm donanımları ve yazılımları yöneten birincil yazılımdır. Bilgisayarın donanımıyla ilgili bir ara yüz oluşturur ve uygulamanın kullanabileceği hizmetler sunabilmektedir. Her bilgisayarın Chrome, MS Word ya da oyunlar gibi uygulamalarının çalışacağı ve görevini gerçekleştirebileceği bir ortama ihtiyacı vardır. Bu ortamı sağlayan işletim sistemi olmaksızın herhangi bir bilgisayar veya mobil cihazın kullanılması mümkün değildir.

Bilgisayarın çalışabilmesi için tüm ihtiyaçları bir arada tutan temel yazılım seti olarak da tanımlanabilen işletim sistemleri makinenin donanımı ile iletişim kurmaktadır. İşletim sistemleri, bilgisayar donanımlarıyla birlikte iletişim kurmak için donanım üreticileri tarafından tasarlanan aygıtın donanımı ile iletişim kurar. İşletim sistemleri, bilgisayarın donanımlarıyla iletişim kurmak için donanım üreticileri tarafından tasarlanan aygıt sürücülerini kullanır.

İşletim sistemi, donanım sürücülerini arabirim olarak kullanır ve çalıştırdığınız uygulamalarla donanım arasında yer almaktadır. Örneğin herhangi bir uygulamadan bir çıktı almak istediğiniz zaman, bu görevi üstlenerek doğru sinyalleri göndermek için yazıcının sürücülerini kullanır ve yapılması gerekenleri yazıcıya gönderir. Yazdırılan, uygulamanın, hangi yazıcıya sahip olduğunu veya yazıcının nasıl çalıştığını anlaması gerekmemektedir.

İşletim Sistemi Nedir?

İşletim sistemi aynı zamanda çoklu görevler yürütür ve kontrol eder. Birden fazla işlemciyi veya çekirdeğe sahip bilgisayarınız varsa işlemlerinizi farklı işlemciler arasında ayırarak da birden çok işlemin paralel çalışabilmesini sağlar. Aynı zamanda uygulamalar çalışırken sistemin dahili belleğini yönetebilmek için de bellek ayırılmaktadır.

Sunucu İşletim Sistemi Nedir?

Bilgisayarınızdaki işletim sistemi, bilgisayardaki tüm yazılım ve donanımı yönetir. Çoğu zamanda, aynı anda çalışan birkaç farklı bilgisayar programları vardır ve bunların hepsi bilgisayarınızın merkezi işlem birimi (CPU), belleğe ve depolamaya erişmelidir. İşletim sistemi, her programın ihtiyaç duyduğu her şeyi almasını sağlamak için tüm bunları koordine etmektedir.

Birden fazla bilgisayarın kaynakların paylaşılması nedeniyle birbirine bağlandığı sisteme ise network denmektedir. Bu ağ sistemini yöneten bilgisayarlara sunucu ve sunucu üzerinde çalışan, aynı zamanda da tüm ağı yönetilmekte olan kapasitesine sahip işletim sistemine ise network işletim sistemi denmektedir. Bu arada işletim sistemleri satın almış olduğunuz bilgisayarlarda yüklü bir şekilde gelmektedir.