Facebook

Facebook bağımlılarının ciddi psikolojik sorunları olduğu bulundu

Facebook bağımlılarıyla ilgili bir araştırma, sosyal paylaşım platformuna bağımlı olan kişilerin birden çok ciddi psikolojik sorunu olduğunu ortaya koydu.


Dünyanın en popüler sosyal paylaşım platformu olan Facebook, yeni bir araştırmaya göre kullanıcılarını son derece kötü şekillerde etkileyebiliyor. Computers in Human Behavior’da yayımlanan araştırma, sosyal paylaşım platformuna bağımlı olan kişilerin birden fazla ciddi psikolojik soruna sahip olduğunu ortaya koydu. Araştırmaya göre platform, kullanıcıların kendini kabullendirme ve onaylanma ihtiyacı duymasına neden oluyor.

Uzmanlara göre kullanıcıların bu şekilde hissetmesi birçok farklı sorunu tetikleyebiliyor. Kişinin kendini kabullendirme ihtiyacı duyması, içinden geldiği gibi davranmak yerine başkalarını taklit etmesine ve kişilik problemleri yaşamasına neden oluyor. Ayrıca başkalarını taklit etme isteği özgüven sorunlarının baş göstermesine de sebep olabiliyor.

Araştırmacılar, kabullenme ihtiyacı duyan kişilerin farklı yöntemlere başvurduğunu da ortaya koydu. Özgüven sorunu yaşayan ve başkalarının takdirine muhtaç hisseden kişilerin büyük bir bölümü fiziksel görünüşleriyle, okul notlarıyla veya herhangi bir spor dalındaki başarısıyla diğer bireylerin önüne geçmeye ve onlardan önde olduğunu göstermeye çalışıyor. Ayrıca bu kişilerin ailesi tarafından sevildiğini ve desteklendiğini de sergilemeye çalıştığı fark edildi. Tüm bunlara ek olarak kişilerin değerli hissetmek amacıyla bir topluluğa dahil olmaya çalıştığı, örneğin herhangi bir dine kendini fazlasıyla adayarak o topluluğun onayını almayı denediği gözlemlendi.

Bilim insanlarına göre kabul görmek için bu gibi yollara başvuran kişilerin Facebook’a olan bağımlılığı giderek artış gösteriyor ve bir noktadan sonra kişisel hayatları bu durumdan olumsuz etkilenebiliyor.

Araştırma, Facebook ve psikolojik sorunlar arasındaki ilişkiyi net bir şekilde gözler önüne sermesine rağmen diğer sosyal paylaşım platformları (Twitter, Instagram vb.) için de böyle bir bağlantının söz konusu olup olmadığı sorusunu cevaplamıyor.

Kaynak