Dizüstü Bilgisayar Neden Çok Isınıyor?

Dizüstü Bilgisayar Neden Çok Isınıyor?

Bilgisayar teknoloji çok gelişti. Cebe kadar girdi desek yanlış bir tabir olmaz. Ama bu işin başında bilgisayar denildiğinde akla iki tür bilgisayar gelirdi. Bunlardan bir tanesi masaüstü diğeri ise dizüstü bilgisayardır.

Dizüstü bilgisayarların kullanımı oldukça avantajlıdır. Örneğin gittiğiniz her yere bir çanta içerisinde taşıyabilme olanağına sahip olabilirsiniz. Bunun yanında tek bir noktaya sabitlenmek zorunda değilsiniz. İstediğiniz her yerden dizüstü bilgisayarı kolaylıkla kullanabilirsiniz.

Eğer batarya veya şarj sorunu yoksa seyahat ederken dahi dizüstü bilgisayarınızı sorunsuz bir şekilde kullanabilirsiniz.

Bunun yanında dizüstü bilgisayarla ilgili yaşanan bazı sorunlarda söz konusudur. Bunlardan bir tanesi ısınma sorunudur. Bilindiği üzere her dizüstü bilgisayar çalışmak için bir elektrik enerjisine ihtiyaç duyar. Bunu batarya ile şarj yöntemiyle bir süre devam ettirebilse de süreklilik konusunda problemler vardır.

Bu yüzden genelde bir yerde uzun süre kalınıyorsa bilgisayar bir prize bağlanarak şarj edilir. Aynı zamanda da çalıştırılmış olur. Elbette bu enerji kullanımı beraberinde dizüstü bilgisayarın yoğun çalışmasına sebep olacaktır.

Dizüstü Bilgisayar Neden Çok Isınıyor?

Her dizüstü bilgisayar eninde sonunda ısınma problemleriyle karşı karşıya kalır. Aslında her bilgisayar ısınır ama bu durumu kontrol altına alan fanlar vardır. Fanlar sayesinde bu durum kontrol edilebilir bir hale gelir.

Ama dönemsel olarak fanlarda bazı işlevleri yerine getirmekte zorlanmaya başlayabilir. Bu yüzden böyle bir durumda ilk olarak yapılması gereken fan temizliğidir.

Zira bir dizüstü bilgisayar uzun süre tozlu ortamlarda çalışırsa bu durumda ısınmalar meydana gelebilir. Ayrıca dizüstü bilgisayara aşırı iş yükü eklenmesi de bir diğer problemdir. Bu yüzden dönemsel olarak fan temizliği yapılması oldukça önemli bir konudur.

Bunun yanında bilgisayarınızın teknik özelliklerine bakıp buna göre bir kullanım yapmanızda oldukça önemlidir. Zira haddinden fazla iş yüküyle çalışan bir dizüstü bilgisayar mutlaka ısınacaktır. Fanlarınız çok iyi çalışsa bile cihazın kendini zorlaması nedeniyle ısınma durumu tam anlamıyla gerçekleşemez.

Özetle bir dizüstü bilgisayar çok ısınıyorsa bataryayı çıkarıp kullanmayı deneyin. Buna rağmen sorun hala devam ediyorsa ve eğer anlamıyorsanız elinize bir tornavida alıp bilgisayarı açmak yerine bir teknik ekipten yardım alın.