Çin yüz tanıma sistemi

Çin’in yüz tanıma sistemi 50 bin kişi arasından şüpheliyi tanıdı

Yüz tanıma sistemini ülke çapında kullanıma sunan Çin, sistemin ilk başarısını da paylaştı. Şaşırtıcı şekilde iyi çalışan sistem, 50 bin kişinin katıldığı konserde şüpheli kişiyi bulmayı başardı ve yakalanmasını sağladı.

Dünyanın en kalabalık ülkesi olan Çin, aranan kişilerin takip edilebilmesi ve bulunabilmesi amacıyla ülke çapında yüz tanıma sistemini kullanıma sundu. Neredeyse kusursuz bir şekilde çalışan sistem, Face ID gibi yüz tanıma teknolojilerinin bile yanılmasına neden olan Çinliler arasında aranan bir kişiyi bulmayı başardı.

“Ao” kod adını kullanan ve bir takım ekonomik suçtan aranan kişi, polislerin kendisini bulamaması için yaklaşık 50 bin kişinin bulunduğu bir konser alanına gitmiş. Bu alandaki kalabalık içerisinde saklanabileceğini sanan Ao, sistemin ilk yakaladığı kişi oldu. Çin basını tarafından paylaşılan haberlerde Ao’nun polisi görünce şaşırdığı, burada yakalanmayı beklemediğini dile getirdiği belirtildi.

Çin yüz tanıma sistemi

Çin, uzun bir süredir yüz tanıma sistemini kullanabilmek için hazırlıklar yapıyordu. Sistemin farklı sürümleri daha önceki senelerde kullanılıyordu, ancak bunlar şu an kullanımda olan yeni sistem kadar tutarlı değildi. Performansıyla şaşırtan sistem, vatandaşlarını hayatın her alanında kontrol etmek isteyen hükümetin baskılarını arttıracağı iddialarıyla eleştirilmişti.