ATI girişimi nasıl başarılı oldu?

ATI girişimi nasıl başarılı oldu? Pek çok kullanıcı bu sorunun cevabını arıyor. ATI, günümüzde AMD’ye bağlı bir özerk şirket.

ATI ekran kartlarını özellikle eski nesil çok iyi hatırlayacaktır. O zamanlar AMD’ye bağlı olmayan firma geliştirdiği ekran kartları ile NVIDIA’ya rakip olmak yerine daha çok pazar payını arttırmaya çalışıyordu. Günümüzde AMD’ye bağlı özerk bir firma olan ATI, gelişmeye devam ediyor.

ATI ekran kartı girişimi nasıl başarılı oldu?

ATI Technologies olarak bilinen ATI, 1985 yılında kurulan bir teknoloji firması. Günümüzde ATI olarak bilinmese de bu firma AMD çatısı altında halen yer alıyor. Şu anki adı Radeon Technologies Group olmakta. Özellikle Radeon ekran kartları ile tanınan ATI, yaptığı pek çok başarılı adımlar ile de ön plana çıkmış bir firma. Açılımı Array Technology Inc olan ATI’nin geliştirdiği ekran kartları arasında Rage, Match, Radeon ve Mobility Radeon gibi modeller yer alıyor.

ATI girişimi

Kurulduğu ilk zamanlar genellikle IBM gibi büyük teknoloji şirketleri için donanım parçaları üreten ATI, o zamanlar henüz harici grafik kartı işine girmemişti. IBM, bilindiği üzere 70’li yıllarda çok büyük bir teknoloji firmasıydı. IBM ile çalışmak o zamanki teknoloji firmaları için bir ayrıcalıktı.

O yıllarda ekran kartları günümüzdeki gibi yer almıyordu. 2D ve 3D grafik hızlandırıcılar ayrı olarak satılıyordu. Bilindiği üzere günümüzde 2D ve 3D grafik hızlandırıcı sistemler aynı çip içerisinde yer alıyor. 90’lı yıllarda 2D grafik hızlandırıcı üreterek ekran kartı piyasasına giren ATI, Match serisini geliştirdi.

ATI, sonraları Rage serisi ile 3D grafik hızlandırıcısını piyasaya sürdü ve kendi modellerinde ilk defa 3 boyutlu oyun desteğini mümkün hale getirdi. Oldukça başarılı ekran kartları üreten ATI, o zamanlarda yeterli satış başarısına ulaşabilmişti.

2000’li yıllarda AMD, işlemci piyasasının yanı sıra ekran kartı piyasasına da girmek istiyordu. NVIDIA’nın tamamını satın almak isteyen AMD, gerekli anlaşmayı sağlayamayınca ATI ile anlaşmaya karar verdi. ATI’nın tamamını satın alan AMD, günümüzde Radeon olarak şirketi özerk bir şekilde yönetmeye devam ediyor.