5G Teknolojisi ile Uzaktan Ameliyat Yapıldı

5G Teknolojisi ile Uzaktan Ameliyat Yapıldı

Teknoloji üreticilerinin en önemsediği konunun başında son teknoloji kullanımı geliyor. Bütün teknoloji üreticileri son teknoloji üretimlerine ulaşmak ve kullanmak konusunda titiz davranıyor. 5G teknolojisini destekleyici cihazların sayısı arttırılmaya çalışıldığı son zamanlarda gözlenen durumlardan biridir. Aslında bu durumun masraflı olması bu sayının artmasında bir dezavantaj oluştursa da teknolojik olarak büyük fayda sağlamaktadır. Dezavantajı baz istasyonlarının sayısının oldukça arttırılmasından kaynaklanmaktadır. Ancak bu makalemizde devrim niteliğindeki faydasından bahsediyor olacağız.

Tıp bu teknolojik gelişimlerden payını alarak sağlık açısından devrim yaratan önemli tedavilere imza atıyor. Oldukça sıra dışı olan bir ameliyatı ele alıyoruz. Çin’in öncülük ettiği bir ameliyat 5G teknolojisiyle uzaktan yapıldı. 3 bin kilometre ötedeki bir hastaya beyin ameliyatı yapabilen Çinli cerrah dünyanın ilgisini çekmeyi başardı. Çünkü bu ameliyat başarıyla sonuçlandı ve başarılı oldular.

5G Teknolojisi ile Uzaktan Ameliyat Yapıldı

Ameliyat Nasıl Gerçekleşti

Cerrah bu işlemi Hainan’daki kliniğinden Pekin’deki bir hastanede yatan hastaya uyguladı. Dr. Ling Zhipei hastanın beynine bir nörostimülatör yerleştirdi. Hastanın hastalığı ise Parkinson’du. Ameliyat sonrası hastadan gelen haberler ise iyiydi. Hasta kendisini iyi hissettiğini söyledi. Doktor bu operesyonu uygularken Huawei’nin teknolojisinden faydalandı. Huawei’nin 5G donanımlı bir bilgisayarı üzerinden ameliyatını gerçekleştirdi. Hem doktordan hem de hastadan gelen sonuçlar 5G teknolojisinin önemini ortaya koymuş oldu.

5G Nedir?

Teknolojik gelişmeler gün geçtikçe bir yenisini eklemeye devam ediyor. 2020 yılının en beklenen ve kullanımı arttırılmaya çalışılacak gelişimi kuşkusuz 5G teknolojisi olmuştur. Ülkemizde 4.5G hizmetini kullanmaya başlamışken, teknoloji ilerlemesini sürdürerek 5G’ye geçmeyi başarmıştır. Belli alt yapı kodlarına yapılan bu sistemde, deneme sayılarına göre isimlerini almaktadır. Örneğin 1G, 2G, 3G, şeklinde giderek 5. kez denenen alt yapıya 5G denilmiştir. G harfi ise “generation” yani nesil anlamına gelen kelimeden almıştır. Dolayısıyla 5G, 5. nesil anlamına gelmektedir. Bu yeni nesil teknoloji ile insanlar, evler, şehirler gibi birçok şey yüksek hızda bağlanma sağlanıyor. Daha çok mobil veri kontrolü sağlanmaktadır. Ülkemizde de bu teknolojiye sahip olması için çalışmalar yapılmıştır. İlk denemeyi Turkcell üstlenmiştir. Ülkemizde uzmanların bu konudaki görüşleri ise çok masraflı bir işlem olması yönündedir. Çünkü baz istasyonlarının sayısında çok artış olması gerekiyor. Öyle ki her sokak aydınlatma lambalarına baz istasyonu konulması gerektiğine yönelik düşünceler vardır.