Dünya Doğayı Koruma Vakfı, yeni yaptığı bir açıklamada Türkiye için kuraklık çanlarının çaldığını ve riskli ülke olduğunu belirtti.
WWF olarak tanınan Dünya Doğayı Koruma Vakfı, zaman zaman ülkeler hakkında bazı açıklamalar ve analizler yapabiliyor. Doğal yaşamı korumak için uğraşan kurum, Türkiye ile ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı.
Türkiye için kuraklık açıklaması paylaşıldı
WWF’nin yayınladığı bir raporda Türkiye’nin ciddi bir su sorunu olduğunu ve son 5 yıllık analizlere göre su kıtlığının arttığı gözlemlendi. Günlük su ihtiyacına göre bir insanın normalden daha az su tükettiğini belirten WWF, vatandaşların su tasarrufu yapması gerektiğini açıklıyor. Ayrıca su krizinin ortaya çıkmasının nedenini kaçak su kullanımı ve tarımda verimsiz sulama olarak belirten kuruluş, bu 2 faktörün incelenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Geçtiğimiz günlerde NASA tarafından paylaşılan yer altı su kaynakları haritasında durumun ne kadar ciddi olduğu görüldü. Ülkedeki yer altı sularının genel olarak azaldığı ve ülkenin büyük bir kısmında ortalamanın altında su kütlesi bulunduğu belirtilirken Trakya ve Ege bölgesinde bu oranın normal seviyelerde olduğu fakat yavaş yavaş azalma eğilimine girdiği açıklanıyor.
MGM tarafından paylaşılan kuraklık analizine göre ise ülkenin büyük bir bölümünün yaz ayından beri kurak olduğu görülmüştü. Ocak ayının ortasına kadar süren kuraklık Ocak ayının 2. yarısında gelen yağışlar ile birlikte kısmen son buldu. Yağışlar barajların da dolmasına vesile olurken pek çok bölge yağışlardan olumlu şekilde faydalandı.
Su krizinin ortaya çıkmasında yalnızca verimsiz su kullanımı ve kaçak su kullanımı yer almıyor. Su krizinin artmasının bir diğer sebebi küresel ısınma olarak yer alıyor. Avrupa ve Asya kıtasına göre ülkemizde kuraklığın ciddi bir şekilde arttığı da gözlemlenmiş durumda.
Su krizinin yaşanmasının bir diğer sebebi koronavirüs salgını sonrasında vatandaşların suyu gereğinden fazla kullanması. Özellikle temizlik yapmaya çalışanlar bazen çok su kullandığı için ve titizliği fazla abarttığı için su kullanımı da artıyor. Bu da su kesintisi oranını yükseltirken aynı zamanda barajlardaki suları da hızlı bir şekilde tüketiyor.
Yorum bırakın