Starlink internet hızı
Starlink internet hızı

Starlink internet hızı yeni rekor kırdı

Geçtiğimiz aylarda SpaceX tarafından duyurulan ve Elon Musk’ın önem gösterdiği projeler arasında yer alan Starlink müşterilere açılması ile birlikte yeni internet hızı rekoru kırarak yeni bir gelişme kaydetti.

Starlink, SpaceX tarafından daha öncesinde duyurulmuştu. 1 GBit gibi yüksek bir hıza ev sahipliği yapması planlanan bu projenin halen gelişmesi sürüyor. Dünya’nın yörüngesine uyduları fırlatmaya devam eden firma, şu ana kadar güzel gelişmeler elde etmiş durumda. Geçtiğimiz günlerde beta amaçlı müşterilere açılan hizmet, uygun bir fiyatla sunuluyor.

Starlink yeni hız rekorunu kırdı

Starlink’in Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada’da yeni başlattığı beta süreci ile birlikte müşteriler internet hizmetini deneyimlemeye başladı. Firma tarafından kullanıcılara normalde 50 ile 150 Mbit ve 20 ms ile 40 ms arasında gecikme hedefleniyordu. 99 dolar olarak oldukça uygun bir fiyata sunulan bu hizmet birçok müşteri tarafından olumlu tepkiler aldı.

Starlink internet hızı yeni rekor kırdı
Starlink internet hızı yeni rekor kırdı

Kullanıcıların verdiği tepkiye göre internet hizmeti belirtilenin daha üzerinde bir hız ile müşterilerin karşısına çıktı. 150 Mbps seviyelerine kadar hız vaat edilse de yapılan testlerde hızların 200 Mbps seviyelerine kadar ulaştığı görülüyor. Seattle’de yaşayan bir kullanıcının hız testine göre gecikme süresi 39 ms çıkan kişinin indirme hızı 175 Mbps, yükleme hızı 34 Mbps çıkmış durumda. Bu da henüz sistemin başlangıç seviyesinde olmasına rağmen oldukça iyi bir konumda olduğunu gösteriyor.

Şu ana kadar yaşananlar

Starlink firması, önümüzdeki yıllar içerisinde hizmeti tamamlamayı ve tam olarak başlamayı düşünse de şimdiden bu kadar yükselmesi pek çok kullanıcı tarafından olumlu karşılanıyor. 1 GBit hedefinin ⅕’ine ulaşan SpaceX, hızlı bir şekilde yol almayı sürdürüyor.

1.000’e yakın uyduyu yörüngeye fırlatan firma, ilk zamanlarda yaptığı test sonuçlarında 100 ms seviyelerine kadar gecikme, 50 Mbit seviyelerine kadar hız görünüyordu. Şu anda bu seviyelerin 30’a kadar düşmesi ve internet hızının 200’e yaklaşması olumlu bir başarı olarak yer alıyor. 12.000 uyduyu yörüngeye yerleştirmek isteyen SpaceX, çalışmalarına devam ediyor.