bankbot

Play Store’da Yer Alan Fener Uygulamaları Tehlike Saçıyor!

Geçtiğimiz haftalarda Google Play Store’da yer alan çeşitli uygulamalarda gizlenen trojen tipi virüsler sebebiyle binler kişinin telefonuna virüs bulaştı.

Google Play Store’da herkese açık ücretsiz olarak sunulan fener vb. türü uygulamalar sebebi ile binlerce kişinin akıllı telefonu virüslere maruz kaldı. Oldukça basit bu uygulamalara gizlenen trojenler sebebiyle akıllı telefonlar farklı yollarla saldırıya uğruyor. Bu saldırılardan en tehlikesi kullanıcıların banka hesapları olarak bildirildi.

BankBot adındaki virüs birçok farklı uygulama yoluyla kullanıcıların akıllı telefonlarına bulaştırılıyor. İlk defa 13 ekim tarihinde fark edilen bu zararlı yazılım akıllı telefonlara girdikten sonra bekleme modunda adeta avını bekliyor. Chase, CitiBank, Wells Fargo ve ING gibi bankaların uygulamalarını izleyebilen bu zararlı yazılım kullanıcıların giriş yapması ile kimlik bilgilerine erişebiliyor.

BankBot adındaki zararlı yazılım o kadar kompleks ki bazı bankaların güvenlik amaçlı uyguladığı 2 adımlı doğrulama sistemlerini dahi algılayabiliyor. Doğrulama amaçlı gönderilen mesajlarda yer alan güvenlik kodlarını dahi algılayabilen bu uygulama kullanıcıları oldukça zor durumlara sokabiliyor.

Son Zamanlarda Ortaya Çıkan Tehlike: BankBot

Eset, Avast ve SyfLabs gibi antivirüs firmaları tarafından yürütülen araştırmalar sonucu keşfedilen bu zararlı yazılım oldukça büyük tehlikelere yol açabiliyor. Firmaların yaptığı açıklamalara göre uygulama akıllı telefonlara kurulduktan bir süre sonra aktif hale geliyor. Bazı akıllı telefon modelleri bu kademeli yüklemeyi algılayarak zararlı yazılımın ekstradan yüklenebilmesi için kullanıcılardan izin istiyor. Fakat bazı telefon modellerinde bu mümkün değil.

Son zamanlarda birçok kullanıcının bilgisinin ele geçirildiği düşünülen bu uygulama Truva Atı tekniği ile kendisini gizleyerek telefonlara erişebiliyor ve bu noktada birçok kullanıcı maalesef dolandırıcılık ağına düşüyor.