Oyun bağımlılığı

Oyun bağımlılığı artık resmi olarak bir hastalık kabul ediliyor

Bilim insanları, bazı durumlarda oyun bağımlılığının hastalık olarak kabul edilebileceğini resmi olarak açıkladı. Oyun oynama isteğinin hayattaki diğer etkinliklerden ve unsurlardan kişiyi alıkoyması, oyun bağımlılığının resmi olarak tanınmasındaki ana etkenlerden birisi. Detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

Bilgisayarların hayatımıza girmesiyle birlikte çok fazla oyun oynamanın zararlarından bahseden, çocuklarını oyun oynamanın kötü etkilerinden korumaya çalışan ebeveyn modeli hepimizin kafasına yerleşti. Bazı kişiler tarafından “çağın gerisinde” olarak değerlendirilen bu davranış türü, bilim insanlarının açıklamalarına göre oldukça haklı ve yerinde bir tepki.

Oyun bağımlılığı tarihte ilk defa bir hastalık olarak tanındı. Bazı durumlarda oyun oynama isteğinin çok fazla olmasıyla birlikte kişinin hayattaki diğer etkinliklerden ve unsurlardan mahrum kalabileceğini ortaya koyan araştırmalar, oyun bağımlılığının psikolojik bir sorun olarak tanınmasında büyük rol oynadı.

Oyun bağımlılığı

Geçtiğimiz sene oyun bağımlılığıyla ilgili kapsamlı bir çalışma yürüten Oxford Üniversitesi, 19.000 katılımcının dahil olduğu büyük bir anket düzenledi. Farklı ülkelerden ankete katılan kadın ve erkeklerin yüzde 2 ila yüzde 3’ü oyun bağımlılığına sahip olduklarını gösteren 5 veya daha fazla semptoma sahip olduklarını paylaştı. Bu kişilerde oyun bağımlılığının son derece ileri düzey olduğu, önemli işleri ve etkinlikleri engelleyebildiği biliniyor.

Geçtiğimiz senelerde oyun bağımlılığıyla ilgili çalışmalar pek dikkate alınmamış, bunun bir psikolojik rahatsızlık olabileceğine ihtimal verilmemişti. Bakalım oyun bağımlılığının hastalık olarak kabul edilmesi için gerekli olan semptomlar ilerleyen senelerde daha da fazlalaşacak mı.