Kedi Tercümanı Bir Mobil Uygulama: MeowTalk

Kedi Tercümanı Bir Mobil Uygulama: MeowTalk

Hayvanların iletişim becerileri sandığımızdan çok daha derin ve etkili. Hissedilen duygunun ifadesinde kimi zaman fiziksel bir hareket, kimi zaman ise ses çıkarma metotları ortaya çıkar. Özellikle kedilerin miyavlama tonları birbirinden farklı duyguları ifade etmede bir ayna görevi görür. Eski bir Alexa mühendisi ise kedilerin miyavlamalarını tercüme edebilecek bir uygulama geliştirmeyi başardı.

Kedilerin miyavlarken hissettiği duyguları İngilizce’ye çevirerek tercüme eden MeowTalk, miyavlama sesini kaydederek anlamını yazılı bir şekilde ifade ediyor. Uygulamada toplam 13 duygu ifadesi bulunuyor. Bu ifadeler arasında “Merhaba”, “Acıktım”, “Sinirlendim”, “Yalnız Kalmak İstiyorum”, “Avlanıyorum”, “Beni Sev” gibi ibareler yer alıyor.

MeowTalk uygulamasının veritabanı bütün kedi seslerini değerlendirerek oluşturulmamış. Kedilerin diğer türlerin aksine ortak bir dile sahip olmadıkları, her bir kedinin ayrı bir profile sahip olduğu düşünülüyor. Bu nedenle uygulamada her kediye ayrı bir profil oluşturuluyor.

Uygulamanın asıl amacı ise akıllı tasma modülünü devreye sokabilmek. Kedi seslerini eşzamanlı olarak algılayacak akıllı tasma, insan sesini kullanarak hoparlörden mesajı tercüme edecek. Ancak akıllı tasma modülünün tamamen hazır olması kısa sürede mümkün olmayacak.

Kedi Tercümanı Bir Mobil Uygulama: MeowTalk

MeowTalk Gerçekçi Mi Yoksa Sadece Eğlendirici Mi?

Uygulama geliştiricisi Javier Sanchez, insanların evinde daha fazla vakit geçirdiği pandemi döneminde bu uygulamayı kullanarak, kedileriyle aralarındaki bağı güçlendirebileceğini savunuyor.

Apple App Store ve Google Play Store üzerinden uygulama mobil cihazlara indirilebiliyor. Ancak kullanıcılar uygulamanın hatalı olduğu görüşünde. Bir kullanıcı ise rahatsızlığını şu şekilde ifade ediyor: “Kedime tanımladığım tercümelerin büyük kısmında kedimin mesajı ‘Seni çok seviyorum’ oluyor. Ancak oyun oynarken, dinlenirken veya başka bir aktivite içindeyken sürekli bu mesajı vermesi pek mantıklı durmuyor.” Diğer kullanıcılardan benzer şikayetlerin geldiği görülüyor.

MeowTalk uygulaması, kullanıcıların önce kedi seslerini kaydederek tercümesini kendilerinin seçmesini sağlıyor. Bu durumda tutarsızlıkların meydana çıkması olası. Çünkü bir kedinin mırıldanması aynı duyguyu yaşadığı anlamını taşımayabilir. Mırıldanmanın duygu aktarımı mutlu olması veya rahatsızlık hissetmesi olarak ortaya çıkabilir.

Kedilerle ilgili kitapları bulunan Anita Kelsey, uygulamanın bir eğlence aracı olduğu görüşünde. Kelsey’e göre kedilerin tam olarak ne anlatmak istediğini insan penceresinden anlamak mümkün değil.