ay mağarası

Japon Bilim Adamları Ay’da Mağara Keşfetti!

Geçtiğimiz günlerde Ay yüzeyinde yapılan araştırmalarda mağara keşfedildi. Japon bilim adamları tarafından keşfedilen mağara bilim dünyasında büyük yankı buldu.

Uydumuz Ay’ın yüzeyinde yapılan jeolojik çalışmalar sonrası bulunan mağara bilim adamları tarafından incelemeye alındı. Açıklanan bilgilere göre mağaranın uzunluğu yaklaşık 50 kilometreyi bulurken genişliğinin ise ortalama 100 metre olduğu açıklandı. Bilim adamları tarafından keşfedilen bu mağarada buz ve su cepleri olma olasılığı üzerinde duruluyor.

Japonya’ya ait Selene isimli uzay aracı bilimsel jeolojik araştırmalarda bulunmak üzere özel olarak tasarlanmıştı. Ayın yörüngesinde dolaşan araç geçtiğimiz hafta içinde ilk olarak 50 metre genişliğe ve derinliğe sahip bir mağara keşfetti. Daha sonra detaylı bir araştırmaya tabi tutulan mağara radyo dalgalarıyla incelendi. İnceleme sonrası mağaranın derinliğinin 50 kilometreye ulaştığı açıklandı. Mağaranın oldukça sağlam olduğu ve içerisinde su dahi bulunabileceği düşünülüyor.

Volkanik Patlama Sonrası Oluşmuş

Japon Ay Prensesi olarak ta bilinen Selene uzay aracı ilk olarak elde ettiği verileri Jaxa’ya yolladı. Ardından burada bulunan bilim insanları dev mağaranın 3,5 milyar yıl önce gerçekleşmiş bir volkanik faaliyet sonrası oluştuğu tahmin ediyor. Mağara ile ilgili araştırmalar hala sürüyor.