Gökyüzünde spiral ışık

Gökyüzündeki spiral ışıklar, yıllar sonra bile gizemini hala koruyor

Gökyüzünde spiral şekilde dönen ışıklar görmek nasıl açıklanabilir? Norveç’te yaşanan bu ilginç olay, seneler sonra bile gizemini koruyor.


Güneş doğmadan önce uyandığınızı ve erkenden işe gitmek, ya da çocuğunuzu okula bırakmak için hazırlandığınızı düşünün. Tam bu sırada hala kapkaranlık olan gökyüzünde bir parlaklık görüyorsunuz ve ne olduğunu daha iyi anlamak için dışarı çıkıyorsunuz. O an gökyüzündekinin Ay veya uçak olmadığını, garip ışıkların spiral şekilde döndüğünü fark ediyorsunuz. Bu olayı nasıl açıklardınız?

Bilim kurgu filmlerinin başlangıç sahnelerini anımsatan bu olay, 2009 senesinde Norveç’te yaşandı. Kuzey Işıkları gibi büyüleyici ve sıra dışı gökyüzü olaylarına alışık olan Norveç halkı, dev bir projektörden bulutlara yansıtılmışçasına düzenli bir şekilde dönen ışıklar karşısında donakalmıştı. Olayı cep telefonuna kaydedenler ve teleskobuyla durumu açıklığa kavuşturmak isteyenler oldu, ancak Norveç Hükümeti de dahil kimse gökyüzündekinin ne olduğuna anlam veremedi.

Bilim insanları, bu ışıkların bir füze denemesinden veya bilinmeyen bir silahtan kaynaklanmış olabileceği fikrini ortaya attı, böylece gözler hemen Rusya’ya çevrildi. Rusya, o tarihte ve saatte herhangi bir silah denemesi gerçekleştirmediğini, gökyüzündeki ışıklarla bağlantısını bulunmadığını belirtti. Bu açıklamaya inanan kişiler için gizem çok daha büyük bir boyut kazandı, ancak olayın yaşanmasından aylar sonra Rusya’dan başka bir açıklama geldi. Yetkililer, o tarihte bir füze denemesinin yapıldığını kabul etti ve gökyüzündeki ışıkların füzeden sızan yakıt tarafından oluşturulduğunu belirtti. Fakat bu açıklama da olaya kuşkuyla yaklaşanlar için yeterli olmamıştı.

https://youtu.be/z56YBWd77XA

“Herhangi bir füzenin spiral ışıklar oluşturması imkansız”

Rusya, o tarihte kıtalararası menzili olan Topol-M füzesinin denemesini gerçekleştirdiğini iddia ediyor. Söylenene göre füze yakıtının sızması gökyüzündeki sıra dışı şekilleri oluşturmuştu, ancak Topol-M’in katı yakıt kullandığı biliniyor. Yani füzeden herhangi bir yakıt sızmış ve böylesine garip şekiller oluşturmuş olamaz.

Görgü tanıkları, bazı bilim insanları ve hatta bazı yetkililer için bu açıklamalar yeterli değildi, fakat spirallerin oluşumunu açıklayan başka bir iddia da mevcut değil. Akıllarda soru işaretleri bırakan olay, 9 sene önce gerçekleşmiş olmasına rağmen bugün bile komplo teorilerinde yer buluyor.

Kaynak