Opera Anlik Goruntu 2018 06 29 214155 www.google.com .tr

Facebook, telefonları gizlice dinlemek için patent aldı!

Facebook, reklam izledikleri sırada kullanıcıların tepkisini gizlice kaydeden bir sistemin patentini aldı. Detaylar haberimizde.


Yeni özellikleri, sistemleri ve uygulamalarıyla her geçen gün özel hayatımıza biraz daha fazla dahil olmaya çalışan Facebook’un açgözlülüğü sınır tanımıyor. Kullanıcılarının bilgilerini hiçbir kısıtlama olmadan uygulamalarla paylaşan ve hatta bazı “özel” şirketlere satan sosyal paylaşım platformu, şimdi de kullanıcıların akıllı telefonlarını hiçbir uyarıda bulunmadan mikrofona çevirmeyi planlıyor. İlk olarak Metro tarafından gündeme getirilen bir patent, kullanıcıların “tepkilerini ölçmek adına” reklam izlendiği sırada ses kaydı yapacak bir sistemin geliştirildiğini ortaya çıkardı.

Facebook: “Asla sizi dinlemek için kullanmayacağız”

Kullanıcıların patent içeriğine tepki göstermesinin ardından şirketten konuya ilişkin bir açıklama yapıldı. Açıklamada, bu patentteki sistemin tek amacının kullanıcıya gösterilen reklamın kalitesini artırmak olduğu, hiçbir koşulda kullanıcıların özel hayatının ihlal edilmeyeceği belirtildi. Ancak patent içeriğinde telefonların tam olarak ne zaman mikrofonu etkinleştireceği, hangi durumlarda dinlemeyi sonlandıracağı ve ses kaydının neyle sınırlandırılacağına dair hiçbir bilgi bulunmuyor.

Facebook

Mark Zuckerberg “Komplo teorisi” demişti!

Cambridge Analytica skandalının ardından Senato’nun sorularını cevaplandıran Zuckerberg, Facebook’un mobil cihazları bir mikrofon gibi kullanıp kullanmadığı sorusuna “Böyle bir teknolojimiz yok, bunlar komplo teorisi.” şeklinde cevap vermişti. Bu cevaptan kısa bir süre sonra patentin ortaya çıkması, Zuckerberg ifade verdiği sırada patentteki teknolojinin geliştirilme aşamasında olduğunu net bir şekilde gösteriyor.

Kullanıcıların büyük bir bölümü cihazlarının herhangi bir amaçla mikrofona dönüştürülmesini istemiyor. Ancak konu daha fazla kazanmak olduğunda, şirketin kullanıcılarının fikrini önemsemediği ve hatta reklam gösterebilmek adına reklam engelleme eklentilerine bile savaş açtığı biliniyor. Benzer durumlardaki tutumundan yola çıkarak, yakın bir tarihte telefonları mikrofona dönüştüren sistemini kullanıma sunacağı tahmin ediliyor. Eğer gizliliğe önem veriyorsanız bir an önce hesabınızı silmenizi tavsiye ederiz.

Kaynak