Facebook

Facebook, şimdi de kullanıcılarının ‘gözlerini’ takip etmek istiyor

Facebook, kullanıcılar hakkında bilgi edinebilmek adına göz takibi yapan bir yazılım geliştirebileceğinin sinyallerini verdi.


Gizlilik ihlalleriyle sık sık gündemde yer bulan Facebook, şimdi de kullanıcılarının göz hareketlerini takip etmek istiyor. Şirket CEO’su Mark Zuckerberg tarafından Senato’ya gönderilen 229 sayfalık dosyanın iki sayfasında göz takip teknolojisiyle ilgili bilgilerin bulunduğu fark edildi. Şirket, kullanıcılarının nereye odaklandığını takip eden bir teknoloji sayesinde onlar hakkında daha detaylı bilgiler edinebileceğini düşünüyor. Ayrıca böyle bir teknolojinin, ironik bir şekilde, güvenliği de artırabileceğinden bahsediliyor.

Paylaşılan dosyada, göz takip teknolojisinin Oculus‘a da eklenebileceği ve kullanıcılara daha iyi bir kontrol deneyimi sunmak adına kullanılabileceği de belirtilmiş.

Facebook

Böyle bir teknolojinin birçok kullanım alanı bulunuyor, ancak kullanıcı bilgilerini onlardan izinsiz olarak kullanan (Cambridge Analytica) ve Senato önünde kullanıcı bilgilerinin satılmadığının belirtilmesine rağmen “seçkin şirketlerle” kullanıcı bilgilerini paylaşan Facebook’un, bu teknolojiden elde edeceği verileri de kullanıcılarının aleyhine kullanacağına hiç şüphe yok.

Kaynak