Facebook

Facebook, izinsiz veri kullanımından ötürü milyonlarca kullanıcısını kaybediyor!

Birçok kullanıcısının verisini izinsiz olarak elde eden ve bu verileri politikacıların daha fazla oy alması için kullanan Facebook, yapılan anketlere göre yaklaşık olarak kullanıcılarının yüzde 30’unu kaybedecek.

Senelerdir kullanıcı gizliliğine değer vermediğini gösteren haberler ve olaylarla gündeme gelen Facebook, son olarak politikacıların daha çok oy alabilmesi adına Cambridge Analytica ile kullanıcılarının gizli verilerini paylaşmıştı. Kullanıcılarının izni ve haberi olmadan elde edilen bu veriler, anket sonuçlarının değiştirilmesi amacıyla politikacıların davranışlarının belirlenmesinde kullanılıyordu. Bu gibi amaçlarla verilerinin kullanılmamasını isteyen Facebook kullanıcıları, sosyal paylaşım platformundaki hesaplarını teker teker kapamaya başladı.

Facebook

Birçok farklı site ve kuruluş tarafından yapılan oylamalar gösteriyor ki Facebook’un kullanıcı verilerini izinsiz olarak elde etmesi ve kullanması yalnızca yüzde 25’lik bir kesim tarafından kötü şekilde karşılanmıyor. Ankete katılanların yüzde 25’i kesinlikle hesabını sileceğini, yüzde 15’i hesabını dondurduğunu ve kullanıp kullanmayacağına sonra karar vereceğini, yüzde 35’i ise platformu kullanmaya devam edeceğini ancak paylaşımlarına dikkat edeceğini söyledi.

Facebook’a karşı cephe alınıyor!

Birçok kişi, kuruluş ve şirket Facebook’a karşı cephe almaya başladı. Daha önceden Avrupa Birliği ile kullanıcı gizliliği konusunda sorunlar yaşayan sosyal paylaşım sitesi, şimdi de iş yaptığı kişiler (örneğin Brian Acton) tarafından eleştiriliyor ve Mozilla gibi büyük reklam verenleri kaybediyor. Facebook’un en büyük rakibi olarak görülen Twitter’da ise #deletefacebook etiketi kısa süre içerisinde WTT’de ilk sıraya kadar yükseldi.

Facebook

Facebook’u silmeli miyiz?

Bazı kullanıcılar Facebook’u kullanmanın, ancak paylaşımlara dikkat etmenin kişisel bilgileri koruyacağını düşünüyor. Ancak maalesef bu düşünce son derece hatalı. Facebook’un yüklenen akıllı telefonlardaki neredeyse bütün kişiler bilgileri kopyaladığı, her an telefonun çeşitli yazılımlarından faydalanarak kullanıcısını takip ettiği biliniyor. Bilgisayarlarından Facebook’u kullananlar için de aynı tehlike söz konusu. Belçika’da bulunan bir araştırma kuruluşu, yalnızca birkaç sene önce Facebook’a girmekte kullanılan bilgisayarlara gizli şekilde bir yazılım yüklendiğini ve bu yazılımın bilgisayar internete bağlı olmasa bile kullanıcı etkinliğini kayıt altına aldığını ortaya çıkardı. Belçika hükümeti bu araştırmanın doğruluğunu kanıtlamış ve Facebook’un en azından ülkedeki kullanıcıları takip etmeyi bırakmasını söylemişti. Avrupa Birliği’yle Facebook’un sorun yaşamasına neden olan ilk olay buydu. Araştırma kuruluşlarının yanı sıra Edward Snowden, Julian Assange gibi tanınmış kişilerin açıklamaları da Facebook’un gizli bilgiler topladığını gösteriyor.

Facebook

Eğer bilgilerinize önem veriyorsanız, elektronik cihazlarınızda başkalarıyla paylaşmak istemediğiniz şeyler bulunduruyorsanız Facebook’u silmenizi ve bu cihazlar üzerinden asla kullanmamanızı tavsiye ederiz.

Facebook’un sizin hakkında neler bildiğine göz atmak için buradaki, bilgilerinizin hangi uygulamalarla paylaşıldığını görmek için ise buradaki haberimizi okuyabilirsiniz.