Antartika

Antarktika’da yosunlar her yeri kaplıyor!

Bilim insanlarının açıklamalarına göre Antartika’da eriyen karlardan sonra ortaya çıkan yüzeyde yosun örtülerinin oluştuğu belirledi.

Cambridge Üniversitesi ve Antarktika Araştırma Kurumundan biyologlar ile birlikte Antartika kıtasında eriyen kar yüzeyinde yosun örtüleri ortaya çıktığını belirledi. Bilim insanları bu durumun yeni bir ekosistemin başlangıcı olabileceğini belirtiyor.

Bilim insanları 6 yıl boyunca Antartika’da ki uydu görüntüleri ile sahada çeşirtli gözlemler yapan araştırmacılar, tek hücreli yosunların birleşerek oluşturduğu 1679 yosun bölgesinin bulunduğunu belirtti.

Antartika 2

Oluşan yosun örtülerinin toplamda 1,9 kilometrekare alana yayıldığı belirtildi. Yaşanan erime ve bunun sonucunda oluşan yüzde ki yosunların  ise yılda 479 ton karbon salımını doğurabileceği kaydedildi.

Ayrıca ortaya çıkan yosun örtülerinin ise bazı mantar sporları ve bakterilere yuva sağladığına dikkati çeken araştırmacı Matt Davey, “Burada bir canlı topluluğu oluşuyor, yeni habitatlar ortaya çıkıyor. Bu, yeni bir ekosistemi başlatabilir.” dedi.

ÇOK HIZLI ISINIYOR!

Antartika 1

Kutup bölgesinde yaşanan ısınmanın ise dünyanın geri kalanına göre daha hızlı olduğu konusunda uyarılarda bulunmuştu. Antartika’da Seymour Adası’nda 14 Şubat’ta ölçülen 20,7 derece sıcaklık ölçülmüştü.

Kaynak: ntv.com.tr