90'lı yılların popüler ekran kartı

90’lı yılların popüler ekran kartı: 3dfx

90’lı yılların popüler ekran kartı olan 3dfx o zamanlarda yaşayanlar için harika olanaklar sunuyordu. Peki nasıl başarıya ulaştı?

Grafik kartları, günümüzde her ne kadar tek bir parça olarak üretilse de geçmişte, özellikle 90’lı yıllarda yaşayanlar bunu çok iyi bilir, o zamanlar grafik kartı ikiye ayrılıyordu. Yani günümüzdeki gibi tek grafik kartı sistemi bulunmuyordu.

O yıllarda yaşayanlar ekran kartı yerine grafik kartı ifadesini kullanırken bunun yanı sıra grafik hızlandırıcı ifadesi de yaygın bir kullanımdı. 2D ve 3D grafik hızlandırıcı olarak genel olarak iki farklı grafik hızlandırıcı türü yer alıyordu.

90’lı yılların popüler ekran kartı nasıl başarı sağladı?

90’lı yıllarda 2D grafik hızlandırıcı uygun bir fiyata sahip olsa da 3D grafik hızlandırıcı oldukça pahalıydı. Bundan dolayı 1994 yılında kurulan 3dfx firması 3d grafik hızlandırıcıları en uygun fiyata sunabilmek için çalışmalara başladı. Günümüzde yer almayan bu firma, o zamanlar geliştirdiği ilk 3D grafik hızlandırıcısı olan Voodoo 1 modeli ile piyasayı yerinden oynatmıştı. Halk arasında Voodoo 1 olarak bilinen grafik kartı, hem uygun fiyatıyla hem kalitesiyle hem de performansıyla ön plana çıkıyordu.

90'lı yılların popüler ekran kartı

1996 yılında piyasaya sürülen ekran kartının özellikleri 8 MB VRAM ve 50 MHz çekirdek hızı olarak yer alıyordu. Firma, kendini daha da geliştirerek Voodoo 2 ve Voodoo 3’ün yanı sıra birçok ekran kartı modeli üretti. Bu ekran kartlarında gelen önemli teknolojilerden birisi de günümüzde NVIDIA’da bulunan SLI teknolojisi oldu. SLI, çoklu ekran kartı desteği sunan bir teknolojiydi.

3dfx, büyüdükçe tekelleşme havasına girmeye başlıyordu. Artık grafik çipini diğer firmalara dağıtmak yerine tamamen kendi grafik kartlarını piyasaya sürmeye başlayan şirket, aldığı bu karar ile hayatının hatasını yaptı. ASUS ve MSI gibi diğer firmalar NVIDIA ile anlaşarak NVIDIA’nın büyümesini sağlarken 3dfx gerilemeye başlıyordu. NVIDIA, bir süre sonra 3dfx firmasını satın alarak içerdiği teknolojileri kullanmaya başladı.