Yavaşlayan iPhone’u Hızlandırma

Apple her yıl eylül ayında düzenlediği etkinlikler ile birlikte yeni cihazlarını ve iOS işletim sistemini lanse ediyor. Güncel iOS versiyonu kullanmak her ne kadar cazip olsa da bu güncellemeler eski model cihazların yavaşlamasına neden olabiliyor. Yavaşlamış olan iPhone veya iPad için batarya değişimi veya cihazı sıfırlamanız önerilmekte. Ancak bu işlemlerin öncesinde aktaracağımız yöntemler ile yavaşlayan iPhone ve iPad’inizi hızlandırabilirsiniz.


Telefonunuzu Yeniden Başlatın

Çok klasik olabilir ancak iPhone’da yaşanan birçok sorun telefonu kapatıp açmak ile düzelmekte. Bunu yapmak yavaşlayan iPhone ve iPad’inizi hızlandıracaktır. Cihazınızı yeniden başlatmak için Kapat seçeneğini görene kadar güç düğmesine basılı tutup, kapat seçeneği yardımı ile telefonu kapatın.

Saydamlığı ve Hareketi Azaltın

Kullanılan grafikler performans yükü demektir. iPhone’unuzda bazı grafik ve hareket özelliklerini devre dışı bırakarak bu yükü azaltıp bir nebze de olsa performans artışı sağlayabilirsiniz.

Ayarlar > Genel > Erişebilirlik yolunu izleyin. Burada ki Kontrastı Artır seçeneğine dokunun ve açılan ekranda Saydamlığı Azalt seçeneğini aktif olarak işaretleyin.

Yine Ayarlar > Genel > Erişebilirlik yolunda yer alan Hareketi Azalt seçeneğine dokunun ve Hareketi Azalt seçeneğini aktif hale getirin.

Uygulamaları Silin ve Boş Alan Açın

Kullanmadığınız uygulamaları silerek; hem boş disk alanı açmış hemde iPhone ve iPad’inizi rahatlacak hem de arka planda çalışarak harcadıkları RAM’i boşaltacaktır. Bu da cihazınızın hızlanmasına yardımcı olacaktır.

Ayarlar > Genel > iPhone Saklama Alanı adımlarını izleyin. Burada cihazınızda bulunan uygulamaları görebilir, bu uygulamalardan kullanmadıklarınızı seçerek silebilirsiniz. Ayrıca Kullanılmayanları Sil özelliğini aktif hale getirerek kullanmadığınız uygulamaların otomatik olarak silinmesini sağlayabilirsiniz.

Arka Planda Uygulama Yenile Özelliğini Devre Dışı Bırakın

Uygulamalar internet bağlantınız üzerinden arkaplanda otomatik olarak veri indirerek kendilerini güncellerler. bu durumda performans düşüşüne neden olur. Cihazınızın performansını yükseltmek için kesin çözümlerden biri Arka planda uygulama yenilemeyi kapatmaktır. Bunun için Ayarlar > Genel > Arka Planda Uygulama Yenile adımları üzerinden ilerleyerek Kapalı seçeneğini seçebilrisiniz.

Mesajları Temizleyin

Bunu yapmak, telefonunun hızlanmasına çok katkı sağlamasa da mesajlar uygulamasının hızlanmasını sağlamaktadır. Mesajları tek tek silebilir veya toplu silmek için ekranın sol üst köşesinde yer alan Düzenle seçeneğine dokunup mesajları seçin ve ekranın sağ alt köşesinde yer alan Sil seçeneği ile mesajları toplu olarak silme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Mesajların 30 gün sonra veya 1 yıl sonra otomatik olarak silinmesini de sağlamak için Ayarlar > Mesajlar yolunu izleyin ve Mesajları Tut seçeneğini 30 gün veya 1 yıl olarak seçebilirsiniz.

Siri Arama Önerilerini Devre Dışı Bırakın

Düşük model bir iPhone’da Siri Arama Önerilerini devre dışı bırakmak cihazın rahatlamasını sağlayacaktır. Arka plan uygulamalarında olduğu gibi tüm uygulamalar için arama önerilerini kapatabileceğiniz gibi tek tek de seçim yapabilirsiniz. Ayarlar > Siri ve Arama yolunu izleyip Arama Önerileri ve Ara Komutu Önerileri özelliklerini devre dışı bırakabilirsiniz

Apple’ın Uygulamalarını Kullanın

3. parti uygulamalar Apple’ın kendi uygulamalarına göre daha çok kaynak tüketirler. Örneğin Chrome tarayıcı yerine Safari’yi kullanın.

iPhone’u hızlandırmak için önereceğimiz yöntemler bunlar. Şayet yukarıdaki işlemler telefonu hızlandırmak için size yeterli değilse telefonunuzu fabrika ayarlarına sıfırlayabilir ve daha yüksek performans için cihazınızın bataryasını değiştirmeniz faydalı olabilir. iPhone batarya sağlığını hakkında detaylı bilgiye iPhone Batarya Sağlığı Nasıl Öğrenilir? yazımızdan ulaşabilirsiniz.