Kilauea Yanardağı

Volkandan yayılan lavlar, koca gölü birkaç dakikada buharlaştırdı

Kilauea Yanardağı’ndan çıkan lavlar, Hawaii’nin en büyük tatlı su kaynağı olan Yeşil Göl’ü dakikalar içinde buharlaştırdı.


Hawaii’nin en büyük adasında bulunan Kilauea Yanardağı, yerin alt katmanlarından yükselen sıcak lavı çevresine yaymaya devam ediyor. Birkaç hafta önce büyük depremlerle birlikte harekete geçen yanardağ, kısa bir süre içerisinde adanın neredeyse tamamı için tehlike arz eder duruma geldi. İlk olarak yakındaki yerleşim yerlerine, ardından adanın enerji santraline doğru ilerleyen lavlar, son olarak tüm Hawaii’nin en büyük tatlı su kaynağı Yeşil Göl’e vardı. 60 metre derinliğe ulaşan göl, sıcak lavın etkisiyle sadece 90 dakika içerisinde kaynadı ve buharlaştı.

Lavın göl ile buluştuğu ve gölün adeta havaya karıştığı anlar bir helikopter tarafından görüntülendi. İşte paylaşılan video:

https://twitter.com/USGSVolcanoes/status/1006323892598726656

Kilauea harekete geçtiğinde adanın sadece küçük bir bölümü tahliye edilmişti ancak lavların giderek yayılması ve yerleşik hayat için son derece önemli olan noktalara ulaşması tüm ada sakinlerini etkiliyor. Tatlı su kaynağının da bu şekilde kullanılamaz hale gelmesi, adadaki yaşamı çok daha zor bir hale soktu.