Vivo NEX, Çin’in kullandığı gizli gözetleme uygulamalarının foyasını ortaya çıkardı!

Sıra dışı kamera donanımına sahip olan Vivo NEX, Çin hükümetinin kullandığı gizli gözetleme uygulamalarının tespit edilmesini sağladı.


İnternet kullanımını kısıtlayan, izleyen ve her an vatandaşlarını gözetlemek adına insan haklarını açık bir şekilde ihlal eden Çin hükümeti, Vivo NEX sayesinde faka bastı. Hükümet tarafından desteklenen ve vatandaşları gözetlemek adına kullanılan uygulamalar, akıllı telefonun devrim niteliğindeki kamera donanımı sayesinde gizli çekimler yapmaya çalıştığını belli ediyor. Birkaç NEX sahibi tarafından gündeme taşınan bu durum, belirli uygulamalar açıldığında kameraların ortaya çıkmasıyla fark edilmiş.

Çin’in, vatandaşlarını daha rahat gözetlemek için telefonlara arka kapı koyulmasını zorunlu kıldığı ve bu şekilde bilgi aktarımı gerçekleştirdiği biliniyor. Ancak bunun yanı sıra bazı uygulamalar da kullanıcılardan veri elde ediyor ve hükümetle paylaşıyor. Bu uygulamalar arasında Baidu ve Weibo da bulunuyor.

Vivo NEX

NEX kullanıcıları, Baidu’yu kullandıkları sırada telefonun kamera ve mikrofonunun otomatik olarak etkinleştiğini fark etmiş. Weibo kullanıcıları ise Telegram üzerinden yeni bir sohbet başlatıldığı anda kameranın etkinleştiğini gözlemlemiş.

Şirketler, kendilerini savunmak için telefonun kamerası üzerinden QR kodunun taratılabileceğini, bu nedenle kameraların hazır bir şekilde bekletildiğini dile getirdi. Elbette bu açıklamaya kullanıcıların inandığı söylenemez.

Çin üretimi telefon kullananlar güvende mi?

Çinli üreticilerden (Huawei, Xiaomi, Vivo vb.) telefon almış olan kişilerin tamamen güvende olduğu söylenemez. Yapılan testler, arka kapı yazılımlarının ve diğer bilgi toplama araçlarının Çin dışındaki ülkelerde etkin olmadığını gösteriyor. Ancak Çin’e ait bir hizmeti kullanmaya veya bu ülkede yaşayan birisiyle bağlantı kurmaya çalışıyorsanız, hükümetin sizi de arkadaşınız veya kullandığınız hizmet üzerinden gözetlediği söylenebilir.

Kaynak