Taşıma yönetmeliği değiştirildi, Uber yasaklandı!

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yönetmelikte yapılan bir maddeyle Uber ve benzer servisler yasaklandı. Bu değişiklikle taşımacılık servisini kullanan kişilere büyük miktarda para cezası kesilecek.


Sarı taksiler ve Uber arasında uzun zamandır devam eden gerginliğe bakanlık müdahale etti. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Taşıma Yönetmeliği’nde bulunan 30. maddede düzenleme yaparak kara yollarında taşımacılık yapmak adına belge almış kişilerin, belgede belirtilen kapsam dışında taşımacılık yapması durumda ceza alacağını belirtti. Bu maddedeki düzenlemeyle, D2 belgesini kullanarak bir turizm işletmesine bağlı taşımacılık yapıyormuş gibi yolcu taşıyan Uber sürücülerinin hedeflendiği biliniyor.

Sahip olduğu belgeyi farklı amaçlarla kullandığı belirlenen sürücülere ilk olarak 50 uyarı puanı cezası verilecek. Bir sene içerisinde ikinci kez aynı ihlali yaptığı tespit edilen sürücülerin ise A1, B2 ve D2 belgeleri iptal edilecek ve 2 sene boyunca belge cezası alacaklar. Uyarı puanı alan kişilerin 3000 TL karşılığında 50 uyarı puanını sildirebildiği de belirtildi.

Türkiye’de taşıt paylaşma platformunu kullanan, sisteme kayıtlı ve yasal yollardan çalışan 5000 sürücünün bulunduğu belirtiliyor. Haksız bir şekilde taksicilerin sayısız saldırısına maruz kalan sürücüler, bu değişimle kanun karşısında da haksız duruma düşürülmüş oldu.

Kaynak