shutterstock 190753070 1

Türkiye’nin neredeyse tüm illerinde hava kirliliği olduğu açıklandı

Türk Toraks Derneği tarafından düzenlenen bir etkinlikte Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği değerlere göre, Rize hariç tüm illerimizde hava kirliliği olduğu paylaşıldı.

Türk Toraks Derneği, Dünya Sağlık Örgütü’nün 2017 yılını baz alarak belirlediği temiz hava değerlerine göre Rize hariç tüm illerimiz hava kirliliği sorunu yaşadığını duyurdu. Her yıl dünya genelinde 7 milyon kişinin ölümüyle ilişkilendirilen hava kirliliği sorunu, dernek başkanı Prof. Dr. Fuat Kalyoncu’nun söylediğine göre çocuklarda hiperaktiviteye, dikkat eksikliğine, bilişsel geriliğe, akciğer fonksiyonlarında düşüklüğe neden oluyor. Yetişkinlerde ise hava kirliliğinden kaynaklı astım, akciğer hastalığı ve akciğerde ölümcül hasara neden olan damar pıhtılaşması görülüyor.

AlfedPalmersmokestacks

 

Fosil yakıtların kullanımı azaltılmalı

Hava kirliliğinin azaltılması adına fosil yakıtların kullanımının azaltılmasının gerekli olduğuna dikkat çeken sempozyum eşbaşkanı Yrd. Doç. Dr. Nilüfer Aykaç, kömürlü termik santrallerin kurulmaması gerektiğinin de altını çizdi. Dr. Aykaç, yakın gelecekte kömürlü termik santral kurulması planlarının hava kirliliği sorununu kötüleştireceğini vurguladı.

Hava kirliliğinin en fazla olduğu bölgeler

Türk Toraks Derneği Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Osman Elbek, konuşmasında Türkiye’nin en kirli havasına sahip olan bölgelerinden bahsetti. Dr. Elbek İstanbul’da Göztepe, Esenyurt ve Aksaray’ın; Ankara’da Sıhhiye ve Kayaş’ın; İzmir’de ise Bornova ve Bayraklı’nın en kirli havaya sahip olduğunu dile getirdi.