rekabet kurumu

Türkiye Rekabet Kurumu Google’a Ceza Kesebilir!

Türkiye Rekabet Kurumu Android telefonlarda Google’ın kendi uygulamalarına öncelik tanıdığı için Google firmasına yaptırım uygulayabilir.

Kurum Başkanı Ömer Torlak tarafından yapılan açıklamalarda Google’ın Andriod telefonlarda işletim sistemi ve Google Play platformunda firmanın davranışları sebebiyle birçok şikayet geldiğini belirtti. Google’ın yazılımsal alanda bazı şirketleri önemsemediğini ve dışarıda bıraktığını belirten Başkan Torlak, Google, Google Play ve benzeri platformlar bağlamında birçok rekabet kurumu tarafından soruşturulduğunu belirtti.

Rekabet Kurumu Google’a Yaptırım Uygulayabilir!

Google, mobil cihaz üreticileri ile yaptığı anlaşmalarda kendi uygulamalarını dilediği zaman cihazlara yükletip dilediği süre boyunca kullanmasını istiyor bunun karşılığında firmalara reklam payı veriyor. Başkan Torlak Google’ın bu tutuma ısrar etmesi durumunda yaptırım uygulanacağını açıkladı.

Rekabet kurumunun bu yaptırım uygulaması ilk değil. Daha önce Rusya’da bulunan bir kurum anti-tekel yasasını ihlal ettiği için Google’ ceza kesmişti. Google’ın bu tutumlarına en son AB’den uyarı gelmişti. Nitekim şirkete milyonlarca lira değerinde ceza kesilmişti. Google platformlarında verdiği reklamlarda kendi uygulamalarını ve platformlarını sürekli üst sırada tutması ile tepki toplamıştı.