Stonehenge’in gizemleri sonunda çözülüyor!

Bilim insanları, devasa kayalarıyla tanınan Stonehenge‘in sırrını gün yüzüne çıkarmaya hiç olmadığı kadar yaklaştı.


Milattan önce 3100 yıllarında yapılan Stonehenge, bugün bile yapılış şekli ve yapılma nedeniyle bilim insanlarının aklını kurcalıyor. 9 metre yükseliğe ve 20 ton ağırlığa ulaşan kayalarla oluşturulmuş ünlü anıt, M.Ö. 3000 yıllarında yaşamını yitirmiş birçok insanın sonsuzluğa uğurlandığı konumda yer alıyor. Etkileyici yapısı ve kafa karıştıran mimarisiyle hala gizemini koruyan bu anıt, yeni araştırmalara göre bölgede mezarı bulunan kişilerin yardımıyla inşa edilmiş.

Bilim insanları, bölgede kalıntıları bulunan insanların Batı Galler bölgesinden geldiklerini keşfetti. Anıtta bulunan bazı göztaşıların da aynı bölgeden geldiğini fark eden bilim insanları, bölgeye gelmek adına yola çıkan insanların anıtta kullanılan taşları getirdiğini ve belki de inşa edilmesine yardımcı olduğunu düşünüyor.

Kemik analizleri, incelenen kalıntılardan çoğunun uzaklardan gelmiş insanlara ait olduğunu ortaya çıkardı. Yani farklı konumlardan insanlar bir bölgede toplandı, kendi taşlarını getirdi, anıtı inşa etti ve buraya gömüldü.

Bilim insanları hala böylesine ağır taşların o günün teknolojisiyle nasıl üst üste koyulduğunu bilmiyor. İncelemeler, anıtı inşa eden insanların Pisagor teoremini kullandığını, hem de bunu Pisagor’dan yaklaşık 2500 sene önce keşfettiğini ortaya koydu. Ancak bu keşif bile inşanın nasıl gerçekleştirildiğini tam olarak aydınlatmıyor.

Kaynak