telegram 1

Rusya’da Yasaklanan Telegram’dan Karşı Tepki: IP Hopping

Geçtiğimiz günlerde Rusya’da yasaklanan popüler mesajlaşma uygulaması Telegram’ın “IP hopping” yöntemi sayesinde sürekli adres değiştirdiği bildirildi.

Telegram’ın Rusya‘da yasaklanmasından dolayı dünya genelinde birçok site de etkilenmiş durumda. Uygulamanın Rusya’da kullanılmaması için, Rus yetkililer tarafından uygulamanın kullandığı IP adresleri engelleniyor. Bu engellemeye karşılık olarak Telegram’da karşı tepki verdi.

IP hopping’ adı verilen bir yöntem sayesinde uygulamanın sürekli olarak kullandığı IP adresi değiştiriyor. Bu sayede şayet bir IP adresi engellense de o adrese farklı bir IP adresiyle erişilebilmesi sağlanıyor. Bu IP adresleri yine yetkililer tarafından engellendiğinde durumdan Google, Amazon ve Spotify gibi internet servisleri de etkileniyor.

Telegram’ın CEO’su Pavel Durov, kendi servislerinin etkilemesine rağmen Telegram’a yardım eden herkese “Yasaklamaya rağmen VPN ve proxy kullanımı sayesinde kullanıcı miktarımızda önemli bir düşüş gözlemlemedik. Desteğiniz ve sadakatiniz için teşekkürler Rus Telegram kullanıcıları. Siyasi sansürde taraf almadığınız için teşekkürler Apple, Google, Amazon, Microsoft.” diyerek teşekkür etti ve rus kullanıcıların uygulamayı kullanmak için farklı yöntemler kullandıklarını açıkladı.