dragon pad abort launch2 1

NASA, SpaceX yatırımıyla milyonlarca dolar kar ediyor

Uluslararası Uzay İstasyonu’na uzay aracı gönderilmesi için SpaceX ile anlaşan NASA, yapılan açıklamalara göre milyonlarca dolar kar ediyor.

Köklü bir geçmişe sahip olmasına rağmen çok yakın bir tarihe kadar büyük görevlerde özel şirketlerle çalışmayı reddeden NASA, 2012 senesinde Uluslararası Uzay İstasyonu’na bir uzay aracının gönderilmesi konusunda ilk defa SpaceX ile anlaşmaya varmıştı. SpaceX’in Dragon isimli uzay aracıyla gerçekleştirilen bu görev, Uluslararası Uzay İstasyonu’na ilk defa özel bir şirkete ait aracın bağlanacak olmasından dolayı son derece önemliydi. Görevin başarıyla sonuçlanması hem NASA’nın SpaceX’i tercih etme konusunda doğruyu yaptığını gösterdi, hem de SpaceX’in ününü büyük oranda artırdı.

16 080

Yakın tarihte Edgar Zapata tarafından yayımlanan bir araştırma raporu, SpaceX ve NASA arasında devam eden anlaşmanın maddi açıdan da büyük bir başarı olduğunu ortaya koydu. Kennedy Uzay Merkezi’nde görevli olan ve SpaceX ile NASA arasındaki mali konuları inceleyen Zapata, NASA’nın SpaceX’i tercih ederek 405 milyon dolara dört astronotu uzaya gönderebileceğini, aynı görev için Boeing Starliner’ın 654 milyon dolar talep ettiğini paylaştı. NASA, eğer bu gibi bir görev için SpaceX veya Boeing ile çalışmaz ve kendi ekipmanlarını kullanmaya karar verirse ödeyeceği para yaklaşık 1.1 milyar dolar seviyesinde olacak. Yani NASA’nın, SpaceX sayesinde bu göreve ödemesi gereken miktar yaklaşık olarak yüzde 63 oranında azalmış oluyor.

Bu rakamlar yalnızca bir görevde NASA’nın ne kadar kar ettiğini gösteriyor. Kuruluşun  yakın tarihte Mars’a gitmeyi hedeflediği de göz önünde bulundurulursa, SpaceX ile birlikte birçok projeye imza atacağını söyleyebiliriz.