maxresdefault 1 1

Köpek sahibi olmak yaşam süresini artırıyor

Yapılan bir araştırma köpek sahibi olanların yaşam süresinin büyük oranda uzadığını ve kardiyovasküler rahatsızlık yaşama riskinin azaldığını ortaya koydu. Detaylar yazımızda.

İsveçli bilim insanları yaptıkları bir araştırmayla köpek sahibi olmanın yaşam süresini uzattığını kanıtladılar. Köpek sahibi olan ve olmayan toplam 3.4 milyon kişinin 12 senelik yaşantısı göz önüne alınarak gerçekleştirilen araştırma, köpek sahibi olan kişilerin ortalama yüzde 33 daha uzun yaşadığını ortaya koydu.

Araştırmaya dahil edilen bireylerin 2001 senesinden önce herhangi bir kardiyovasküler rahatsızlık yaşamamış olmasına da dikkat edildi. Tüm etkenler göz önünde bulundurulduğunda köpek sahibi olmanın sadece ömrü uzattığı değil, aynı zamanda kardiyovasküler rahatsız yaşama riskini de yüzde 11 oranında azalttığı tespit edildi.

2103970 how long is too long to leave your dog

Köpek türü de fark ediyor

Araştırma, ortalama olarak tüm köpek sahiplerinin daha uzun ömürlü olduğunu ortaya koydu ancak köpeklerin türüne göre yaşam süresinin farklılık gösterdiği de belirtildi. Paylaşılan bilgilere göre avlanmak için yetiştirilmiş köpeklerin yaşam süresi üzerindeki etkisi daha fazla.

Araştırmada kullanılan veriler İsveç halkından elde edildi. Bundan ötürü birey sağlığını etkileyebilecek diğer konuların (stres, beslenme, yaşantı vb.) araştırmanın doğruluğu üzerinde pek etkili olduğu söylenemez. Bilim insanları bu gibi kapsamlı bir çalışma şeklini hata payını en aza indirgemek adına seçtiklerini de vurguladı.