Hacker nedir?

Hacker nedir?

Hacker olmak veya karmaşık monitörler arasında çalışan bir yazılımcı olmak, günümüzde daha fazla merak edilmeye başlandı.

Hackerlık filmlerde ve dizilerde gösterilen asosyal bir meslek olsa da işin aslı öyle değil. Düzenli bir iş temposuyla siyah ceketler giymekten veya dört adet bilgisayar ekranında olmaktan kurtulabilirsiniz. Aslında bütün hack işlemleri bilgisayar ekranının ortasında bulunan komut terminali üzerinden gerçekleşmekte. Farklı araçlar veya paket programlar kullanılsa da komut terminali en iyi yoldaşınız. Hacker olmadan önce hacker tiplerine göz atalım.

Beyaz Şapkalı Hacker (Etik Hacker) Nedir ?

Beyaz şapkalı hacker , yani etik hacker sistemlere zarar vermek amacıyla değil de aksine korumak için çalışan hackerlara denilir. Korunması gereken sisteme kendisi de saldırı yaparak sistemde bulunan açıkları, hataları veya bugları bularak bu eksikleri çözer. Dünya devi şirketlerinin en önem verdiği insanlar olarak yazılım ve siber güvenlik şirketlerinde çalışırlar.

Gri Şapkalı Hacker Nedir ?

Gri şapkalı hackerlar, ücretli beyaz şapkalı hackerlar olarak nitelendirebilir. Herhangi bir sistemin herhangi bir açığını bulur ve gerekli şirkete açık hakkında bilgi verir. Bu görüşmenin sonunda bir miktar para veya mal talep ederek bu açığı kapatır. Örneğin; web sitenizin açığını tarar ve açık bulduğu yere bir görsel ile “HAHAHAHAH! Hackledim! 100 tl gönderirsen site de bulunan açığı kapatabilirim.” tarzında mesaj bırakır.

Hacker nedir?

Siyah Şapkalı Hacker Nedir ?

Siyah şapkalı hackerlar, filmlerde gördüğümüz kötü adamlardır. Yani, bankanızda bulunan parayı saniyeler içerisinde çalabilir veya kullandığınız bilgisayara erişerek dosyalarınızı çalabilir. Günümüzde eskisi kadar hack olaylarından zarar görmesek de hala karşımıza çıkan büyük hack olayları mevcut. Örneğin; 15 Temmuz 2020 Twitter’da takipçisi milyonları geçen birçok hesaptan aynı anda aynı tweetler atıldı ve bitcoin istendi.

Şimdi gelelim asıl konumuza;

Etik Hacker Nasıl Olunur ?

En bilinen metod sözde hack forumlarında gezmek olsa da bu çok yanlış bir metoddur. Unutmayalım; “Nasıl yapıldığını bilmediğimiz bir şeyi bozamayız.”. İşte bu yüzden hackerlığa adım atmadan önce alanında başarılı bir yazılım uzmanı olmamız gerekir. Sadece yazılım ile de eksik kalmayarak veritabanları, ağ sistemleri ve işletim sistemleri gibi bir çok alanda uzmanlaşarak hackerlık kariyerimize artılar katabiliriz.