Guatemala yanardağ

Guatemala’da felaket: Yanardağ patlamasında 33 kişi öldü

Guatemala’da bulunan Volcán de Fuego, şiddetli bir patlamayla tonlarca lavı ve külü yeryüzüne taşıdı. Yanardağ patlamasıyla birlikte yakında bulunan köyler zehirli gazların ve yakıcı alevlerin arasında kaldı.


Hawaii’de bulunan Kilauea Yanardağı’nın lavları bölgedeki enerji santraline doğru ilerlemeye devam ederken bir başka yanardağ patlaması haberi de Guatemala’dan geldi. Volcán de Fuego (Ateş Volkanı) isimli yanardağ neredeyse hiçbir belirti olmadan patladı. Yeryüzüne küller ve lavlar taşıyan volkan, yakında bulunan köylerden 33 kişinin ölümüne neden oldu.

İlk gözlemler yanardağdan yaklaşık 700 derecelik lavların çıktığı ve hızlı bir şekilde volkan çevresine yayıldığı yönünde. Patlamayla birlikte çevreye yayılan zehirli gazlar da yerel halk için büyük bir tehlike oluşturuyor.

Guatemala yanardağ

Yakında bulunan köylerden 3200 kişinin tahliye edildiği bilgisi paylaşıldı ancak 20 yaralının bulunduğu ve 50 kişinin hala kayıp olduğu biliniyor.

Guatemala ve Hawaii aynı büyük fay üzerinde bulunmamasına rağmen birbirleriyle komşular. Bazı bilim insanları iki felaketin birbiriyle bağlantılı olabileceğini, gelecek günlerde farklı konumlardaki yanardağların da aktifleştiğini görebileceğimizi paylaştı.

Kaynak