google news 1

Google ve Facebook’un paylaşılan haberler için “para ödemesi” isteniyor!

Bazı kaynaklar tarafından dile getirilen bilgilere göre Google ve Facebook, dünyanın en büyük haber kaynakları olmalarına rağmen platformlarında paylaşılan haberlere hiçbir şekilde ödeme yapmıyor. Şirketlerin ödeme yapması talep ediliyor.

Avrupa merkezli haber ajansları Facebook ve Google’a karşı birlik oldu. Haber üretimi konusunda hiçbir faydaları olmamasına rağmen dünyanın en büyük haber platformu statüsünü elinde bulunduran Facebook ve Google’ın haksız kazanç sağladığını iddia eden ajanslar, platformların paylaşılan haberlere göre para ödemesini talep etti. Paylaşılan haberlerin dağıtımı üzerinden para kazanan şirketlerin haber sahiplerinin telif haklarını ihlal ettiği, içeriklerin telif haklarına sahip olmamalarına rağmen bunlardan kazanç sağladığı dile getirildi.

20132F072F012Fac2Fgooglenews6.38477

Eğer haber ajanslarının doğruluk payına sahip olduğu belirlenirse yalnızca Facebook ve Google değil, haber paylaşımıyla kullanıcı kazanan ancak haberin üretim sürecinde katkısı bulunmayan platformlar da ödeme yapmak zorunda kalacak (örneğin Twitter).

Bakalım ajansların bu talepleri nasıl karşılanacak ve ne şekilde yorumlanacak.