gezegenin oluşum süreci

Astronomlar, bir gezegenin oluşumunu ilk defa mükemmel şekilde görüntüledi

Bilim insanları, gezegenimizden 370 ışık yılı uzaklıkta bulunan bir gezegenin oluşum sürecini mükemmel bir zamanlamayla görüntüledi.


Yıldızlara benzer şekillerde gezegenlerin oluşum süreci de büyük miktarda toz, ısı ve mükemmellik içerir. Max Planck Institute’de görevli olan ve Şili’deki Very Large Telescope ile çalışan bilim insanları, bir gezegenin oluşum sürecini muhteşem bir zamanlamayla görüntülemeyi başardı. PDS 70b olarak isimlendirilen gezegen, Dünya’dan 370 ışık yılı uzaklıkta bulunuyor.

Yeni oluşan gezegen, PDS 70 isimli yıldızın sisteminde bulunuyor. 5,4 milyon yaşındaki bu yıldız, yıldızların ortalama yaşam süreleri göz önünde bulundurulduğunda yeni doğmuş bir bebek sayılabilir. Bundan dolayı bilim insanları, genç yıldızın çevresinde yeni gezegenlerin oluşmaya başlayabileceğini düşünmüş ve araştırmalarını bu bölgede yoğunlaştırmıştı.

https://youtu.be/JYCKQWEOywY

Henüz oluşum sürecini tamamlamamış olmasından dolayı son derece bulutlu bir atmosfere sahip olan gezegen, bilim insanlarını bir hayli zorladı. Normal koşullarda bu kadar uzakta bulunan bir gezegeni incelemek adına, kendi yıldızının önünden geçmesi ve ışık seviyesini azaltması beklenir. Ancak PDS 70b’nin ışığı kıran bulutlu atmosferi ve yıldızından çok uzakta bulunması, sürecin çok daha zorlu geçmesine neden oldu.

Kaynak