Geçmişten günümüze evrenin şekli

Geçmişten günümüze evrenin şekli

Geçmişten günümüze evrenin şekli tarihte birçok kez değişiklik göstermiş durumda. İnsanlar bu konuda hep farklı evrenler çizdi.

Günümüzde bilinen evren geçmişte aslında daha farklı düşünülüyordu. Tarihte bir yolculuk yaptığımızda ilk evren çizimlerinin yalnızca dünyadan meydana geldiği sanılıyordu. Sonrasında uzaya yayılan bu serüven, zamanla evreni de kapsamaya başladı.

Geçmişten günümüze evrenin şekli

İlk olarak M.Ö. 16. yüzyıla gidiyoruz. Bu zamanlarda bulunan kaynaklara göre dünyanın düz olduğuna inanılıyordu. Dünya dışında başka bir yerin olmadığını düşünen insanlar Avrupa, Asya ve Libya’nın kara parçası olduğunu ve çevrenin okyanus ile kaplı olduğunu, bununla birlikte devamı olmadığını düşünüyordu. Bir taş parçasında yer alan bu bilgi günümüzde kayıtlara geçmiş durumda.

M.Ö. 4. yüzyılda ise Aristo’nun ortaya attığı bir evren modelini incelediğimizde Dünya hareketsiz bir şekilde yer alıyor. Yani Dünya merkez konumunda iken Güneş, Ay ve diğer gök cisimleri Dünya’nın etrafında dönüyor. M.Ö. 3. yüzyılda ise Aristarkus Güneş merkezli bir evren modeli geliştirdi. Geliştirdiği modele göre Güneş sistemin merkezinde yer alıyor. Dünya Güneş’in etrafında dönüyor. Diğer gezegenler ve yıldızlar ise çevrede yer alıyor.

Geçmişten günümüze evrenin şekli

M.Ö. 3. yüzyılda ortaya atılan bu fikir, gerçek evrene oldukça benzese de Dünya merkezli evren Güneş merkezli evren fikrine göre daha çok tercih edildi. Newton, 1687 yılında statik, yani sabit bir evren modeli ortaya koyarken 1927 yılında evrenin genişlediği fikri ortaya çıktı.

Big Bang teorisi de bu zamanlarda ortaya çıktı. Büyük patlama olarak bilinen bu evren modeline göre evren büyük bir patlamadan meydana geldi ve sürekli genişlemeye devam ediyor. Günümüzde halen geçerli görünen bu modelin yanı sıra farklı evren modelleri de ortaya atıldı.

Günümüzde en çok dikkat çeken evren modellerinden birisi de çoklu evren modeli olmaktadır. Aslında 93 milyar ışık yılı genişliğe sahip evrenimiz dışında farklı evrenler de bulunuyor. Her evrende farklı hayat ve farklı cisimler yer alıyor. Her evrenin kendine özgü fizik yasaları bulunuyor. Bu evren modeli bir teoriden ibaret.